2012. július 22., vasárnap

A nagy Kürtőskalács Projekt

Elérkezett hát a pillanat! Minden egybevágott: volt elég időm, elég papírgurigám, nem volt meleg, érdemes volt begyújtani a sütőt. És még a család is elvonult a hegyre. Nekiláttam tehát a nagy Kürtőskalács Hadműveletnek.


8 papírtörlőgurigát betekertem alufóliával, ennyi kell is a kiló liszthez és mindegyikbe beleraktam egy fapálcát, hogy egy magasfalú tepsire rá tudjam tenni, amin forgatni tudom. A receptet Diától kölcsönöztem, mivel nagyon tetszett. Annyit módosítanék rajta, hogy elég csak 430 - 450 ml tej. Nekem nagyon lágy lett a tészta. Legközelebb már kevesebb tejjel készítem, most nem akartam agyonlisztezni, vártam a végeredményt. Sokkal könnyebb dolgozni akkor a tésztával, ha nem nyúlik ennyire. Az íze viszont fenomenális!!!

Hozzávalók:

1 kg liszt
2 egész tojás
4 tojás sárgája
12 evőkanál olvasztott vaj
12 evőkanál porcukor
2 cs. szárított élesztőpor (1 cs friss élesztő)
1 kávéskanál só
1/2 liter tej

Az élesztőt a szokásos módon felfuttattam tejben, majd a többi hozzávalóval együtt hólyagosra dagasztottam. Hagytam kelni 1 órát.

Öklömnyi adagokra osztottam a tésztát, és ezekből hosszú, vékony (kisujjnyi) csíkokat sodortam a kezemmel. A gurigákat beolajoztam, és erre feltekertem a csíkokat úgy, hogy maradt a csíkok között kb. fél centi távolság.


Majd a gurigákat alaposan átsodortam. Így rátapad a tészta, nem nyúlik meg sülés közben.
                                    

A tésztát alaposan beolajoztam ecsettel, és egy tálcára szórt kristálycukorban megforgattam. Érdemes az olajjal vagy vízzel, kinek mi szimpatikus nem spórolni, mert akkor karamellizálódik a cukor szép vékonyan a tésztára. Ráraktam a tepsire 3 gurigát és betoltam az előzőleg már grill funkción 260- 275 C fokra felmelegített sütőbe. Hát akkor innen kezdődik a móka! Mert roppant gyorsan sül a tészta, nagyon oda kell figyelni. Amikor már látjuk, hogy az egyik oldala szép, gyorsan fordítunk rajta. Nekem mindig a szembenlévő oldalak sültek szépen, Így négyszer fordítottam egy kalácson. Az első két kalács nem lett világszépe, de lassan belejöttem.A kész kalácsot fejre állítjuk egy deszkán és óvatosan lehúzzuk a gurigáról. Majd állva hagyjuk kihűlni. Már ha van erőnk.

Tipp: érdemes az összes gurigát előre elkészíteni, beolajozni és sütés előtt megforgatni gyorsan a cukorban, hogy a sütés már zavartalanul menjen, mert akkor már nincs idő a formázásra. 


Az egyik kicsit jobban megsült, de az lett a legszebb



JÓ ÉTVÁGYAT!

8 megjegyzés:

  1. Óóó jaj, az étvágy az meglenne ám hozzá! Imádom a kürtőskalácsot. Nagyon ügyesek lettek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Neked, mint földinek tetszenek a kis pisai ferdetornyaim. :-))

      Törlés
  2. Nagyon guszták lettek! Nálunk is nagyüzembe megy a gyártása:))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek, nekem külön tetszik, hogy jobban megsültek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ennek nagyon örülök, mi is szeretjük a sültebb dolgokat. :-))

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Bizony az volt. Lesz ennek még folytatása, látom! :-))

      Törlés