2012. július 28., szombat

Napraforgókenyér házi szárított élesztővel

Már van fent egy napraforgókalács a blogon. De kenyér formában mindenképpen ki akartam  próbálni. Viszont nem süt az ember csak úgy, jókedvében egy ilyen szépséget, mert rengeteg idő. Viszont nálunk kitört a nyár, Nagyfiú is itthon van már, mivel kidobták az oviból (szó szerint, de én elkaptam:)), ugyanis ez a jelképes ballagás itt. Van ráérő időnk és még egy szülinapi meghívást is kaptunk Életem Párjának unokahúgához. Akkor tökéletes az időzítés. Munkára fel!


Jöjjön a bizonyíték arra, hogy a házilag szárított élesztő milyen szépen tud dolgozni. Nem először próbáltam, ezért merem ajánlani ezt a módszert.




10 perc után a végeredmény


A napraforgókenyér receptjét Gesztenye régi blogjáról szereztem, bemásolom egy az egyben.


Hozzávalók

66 dkg sima liszt (Type 405), 
10 dkg rétes liszt (Griffiges Mehl)
kb. 2,5 dl langyos tej ( a mennyiség függ a liszttől, nekem 3 dl lett) 
1,25 dl olaj
2 tojás
4 dkg friss vagy 2 tasak szárított élesztő
2 ek tejpor (elhagytam)
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só

A lapok megkenéséhez 10 dkg olvasztott vaj 

Tetejére 1 tojás sárgája 30 ml tej 
szezámmag
lenmag

1. Az élesztőt felfuttattam és a többi hozzávalóval gyorsan egy rugalmas, de a kenyértésztánál lágyabb, a kalácsnál keményebb tésztát gyúrtam, majd a duplájára kelesztettem, kb 1,5 óra alatt

2.  Amikor megkelt, a tésztát kicsit átgyúrtam, majd két egyforma darabra osztottam és az egyiket félretettem,  a másikat 5 egyenlő részre osztottam.

3. Egy tortaformáról levettem a karimát és sütőpapírt vágtam rá. Kb. ekkorára nyújtottam minden darabot és az elsőt ráhelyeztem a tortaforma aljára. Megkentem olvasztott vajjal és ráfektettem  a következőt.   

4. Az ötödik lapot kicsit nagyobbra nyújtottam úgy, hogy ráhelyezve a többire túllógjon rajta. Ezt már nem kell lekenni.

5. A karimától számítva 1 cm-rel bevágtam nyolc részre.

6. A bevágott részeket egyesével kihajtottam.

7. A félretett másik tészta adag 1/4 részét ismét félretesszük, ez lesz majd a közepe. A többi részt ismét 5 felé vágjuk és ugyan úgy járunk el vele, mint az előző öttel.

8. Itt is bevágjuk, a bevágás az első koszorú szirmai közé essenek, kihajtjuk és a közepébe tesszük a félretett tésztát. Megszórjuk magokkal és hagyjuk megkelni kb. 50 percet

9. Amikor megkelt, tejjel elkevert tojássárgájával kenjük le,  előmelegített sütőbe tesszük be sülni (nekem ez kb. 190 fok volt.) Kb. 40 perc alatt sült meg, az első 10 perc után levettem a hőfokot  170 fokra.    

Képeket Gesztenyénél láthattok a formázásról. 









JÓ ÉTVÁGYAT!

12 megjegyzés:

  1. Csoda szép lett! Már egy ideje halasztom az elkészitését én is:))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett!:-) Én is csináltam már, macerás, de nagyon finom!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Ez most nem volt olyan macerás, mint az édes. Ezzel a tésztával remekül lehetett dolgozni és nem kelt túl.

      Törlés
  3. Csodaszép:) Már én is készítettem, de csak ha vendégeket akarok kápráztatni, akor szoktam:) Nagyon jó ötlet a szárított élesztő házilag, így sosem fogyunk ki az élesztőből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is egy ilyen kápráztatós dolog volt, lett is sikere és majdnem elfogyott mind azonnal. :-)) Az élesztőt meg a kényszer szülte, örülök, hogy tetszik Neked is!

      Törlés
  4. De gyönyörű lett, minden egyes lap csodaszépen látszik... Ügyes vagy. :) Én is olyan sokszor tervbe vettem már, eddig nem jutottam el odáig, hogy elkészítsem. Tényleg annyira sok időbe telik? Türelemmunka? ...mert nekem egyik sem nagyon van Mila mellett. :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól sikerült, örülök, hogy tetszik Gabriella! :-)) Nem, annyira nem bonyolult, ha az ember viszonylag kerek lapokat tud nyújtani. Igaz, kicsit tényleg időigényes, de én éjjel vagy hajnalban szoktam készíteni vagy ha Nagyfiú nem tartózkodik otthon. Igaz ez már lassan a múlté, mellette lehet dolgozni szépen, olyan nagy. Csak rajta, sikerülni fog! :-))

      Törlés
  5. Nagyon gyönyörű lett! Én még nem mertem nekiállni, pedig annyira tetszik!! Az élesztő szárítása is nagyon jó ötlet. Ki fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, csak állj neki bátran, van annyi csoda már Nálad, hogy ez nem fog gondot okozni Neked! Az élesztőt meg tényleg csak ajánlani tudom!

      Törlés
  6. Érdekes ez a kenyér, nagyon jól néz ki. Én is sütöttem nemrég valami hasonlót, a Happy Bread-et, de az kicsit más.

    VálaszTörlés
  7. Olyan nagyon finom lett és annyira örült az ünnepelt, hogy nem maradt, csak egy csücsök a vacsora végére. Pedig nem voltunk sokan. :-)) Ajánlom, készítsd el, nem bonyolult és sósan illetve édesen is nagyon finom csemege. A látvány meg magáért beszél!

    VálaszTörlés