Ha az ember fia külföldre szakad, óhatatlanul is átveszi az ottani szokásokat, beszédfordulatokat és persze az ételeket is. Már jó néhány fogást bemutattam a Stuttgart környéki sváb konyhából, de a legfontosabb péksüteményt, ami minden gyerek rajongásig szeret, valahogy nem tettem ég fel. Pedig a pékségekben direkt sütnek apró pereceket, amiket a kicsi gyerekek csak úgy megkapnak (a hentesnél meg egy szelet szalámit) és ezt majszolgatják kifli helyett, mert az itt ugyebár nincs. Jó kézbevehető, remek sörkorcsolya, vajjal megkenve pedig a friss perec egyszerűen mennyei reggeli vagy tízórai, esetleg uzsonna.
Hozzávalók:
1 kg liszt
40 g élesztő
20 g só
10 g cukor
30 g zsiradék (legjobb a zsír, minél nagyobb a zsiradéktartalom, annál morzsalékosabb a tészta)
0,5 l víz
4% - os lúg, legegyszerűbb megkérni a gyógyszerészt, hogy készítsen egy literrel, amit egy
befőttes üvegben remekül eltarthatunk a hűtőben akár egy évig is
Az élesztőt a vízben a cukorral feloldjuk és a többi hozzávalóval egy sima, keményebb tésztát gyúrunk. Ha bírjuk 12-15 percig is gyúrjuk.
Azonos nagyságú darabokat, kb. 100 g, szaggatunk ki és zsemléket formálunk belőle. Majd az alábbi módon elkészítjük a perecet:
Rudat sodrunk, aminek a közepét dundibbra hagyjuk, |
a végeit szépen kisodorjuk, |
amennyire tudjuk, elvékonyítjuk, |
és perecet formázunk belőle. |
A tésztából készíthetünk zsemlét is ugyanezzel az eljárással. Ezek tetejét ollóval tudjuk a legjobban bevágni.
JÓ ÉTVÁGYAT!