Oldalak

2014. július 27., vasárnap

Sváb perec és zsemle


Ha az ember fia külföldre szakad, óhatatlanul is átveszi az ottani szokásokat, beszédfordulatokat és persze az ételeket is. Már jó néhány fogást bemutattam a Stuttgart környéki sváb konyhából, de a legfontosabb péksüteményt, ami minden gyerek rajongásig szeret, valahogy nem tettem ég fel. Pedig a pékségekben direkt sütnek apró pereceket, amiket a kicsi gyerekek csak úgy megkapnak (a hentesnél meg egy szelet szalámit) és ezt majszolgatják kifli helyett, mert az itt ugyebár nincs. Jó kézbevehető, remek sörkorcsolya, vajjal megkenve pedig a friss perec egyszerűen mennyei reggeli vagy tízórai, esetleg uzsonna.

Hozzávalók:

1 kg liszt
40 g élesztő
 20 g só
10 g cukor
30 g zsiradék (legjobb a zsír, minél nagyobb a zsiradéktartalom, annál morzsalékosabb a tészta)
0,5 l víz

4% - os lúg, legegyszerűbb megkérni a gyógyszerészt, hogy készítsen egy literrel, amit egy
                     befőttes üvegben remekül eltarthatunk a hűtőben akár egy évig is

Az élesztőt a vízben a cukorral feloldjuk és a többi hozzávalóval egy sima, keményebb tésztát gyúrunk. Ha bírjuk 12-15 percig is gyúrjuk.
Azonos nagyságú darabokat, kb. 100 g, szaggatunk ki és zsemléket formálunk belőle. Majd az alábbi módon elkészítjük a perecet:

Rudat sodrunk, aminek a közepét dundibbra hagyjuk,
a végeit szépen kisodorjuk,
amennyire tudjuk, elvékonyítjuk,
és perecet formázunk belőle.
Egy lisztezett tepsire tesszük a pereceket és kb. 30 percet kelesztjük. Ezután min. 15 percre hűtőbe rakjuk. Ezután gumikesztyűt húzunk, és a perceket egyenként megfürdetjük a lúgban. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, megszórhatjuk durva sóval, tetejét éles késsel bevágjuk. 200C fokon 15 percig sütjük.

A tésztából készíthetünk zsemlét is ugyanezzel az eljárással. Ezek tetejét ollóval tudjuk a legjobban bevágni. 



JÓ ÉTVÁGYAT!

2014. július 22., kedd

Szezámmagos formapogácsa

És elérkezett az idő, hogy bemutassam a beígért csodaszép és nagyon finom pogácsát, amit ezer éve készítettem. Van vele munka, nem mondom, de nagyon megéri. Vendégeink babgulyás után is jó étvággyal ették és még másnapra is maradt. A stuttgarti Mercedes Múzeumban fogyasztottunk el. :-)

Valamikor régen már láttam egy honlapon, de hogy hol, fogalmam sincs már. Viszont amikor videók között mazsoláztam a neten, ráakadtam erre a formázásra és eldöntöttem, hogy ezt kell elkészítenem. Még az eredeti receptet is átvettem.





Hozzávalók:

kb. 700g liszt
40 g élesztő
300 ml tej
2 db tojás
125 ml olaj
1 tk cukor
1 ek só

100 g nagyon puha vaj

1 tojássárga a kenéshez

szóráshoz magok (szezámmag, lenmag, stb.)

A tejet felmelegítettem, de nem forraltam, elkevertem benne a cukrot, hozzáadtam a tojásokat, s mivel már eléggé elhűlt, de még jó meleg volt, elkevertem benne az élesztőt.
A lisztet tálba szitáltam, elkevertem a sóval, hozzáöntöttem a tejes keveréket és elkezdtem dagasztani.
Az olajat dagasztás közben részletekben csorgatjuk a tésztához. Ha lágynak találjuk a tésztát, tehetünk még hozzá lisztet. Amikor már szép hólyagos, duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyolc részre osztjuk, mindegyik tésztadarabot kerekre formázzuk.
Az első gombócot kerek korongnak kinyújtjuk, megkenjük a puha vajjal, félretesszük. A második gombócot is kinyújtjuk rátesszük az elő korongra és megkenjük vajjal. A többi gombóccal is így járunk el.
A kész tornyunkat kb. fél cm vastag hatalmas lepénnyé nyújtjuk. A szélén egy 2 cm-es csíkot levágunk és négy egyenlő részre vágjuk. Egyenként feltekerjük őket, mint a bejglit.
A maradék korongot nyolc egyenlő részre vágjuk és mindegyiket feltekerjük, akár a croissant, majd egy hirtelen mozdulattal elfelezzük.
Egy kerek tortaformát, kb. 26-28 cm-átmérővel (én 30 cm-t vettem, az kicsit sok), kikenünk vajjal, és a fél croissanjainkat vastagabb felükkel elhelyezzük szépen sorban egymás mellett a tortakarika karimája szélén, egyenletes távolságra egymástól. Középre berakjuk a 4 tekercsünket amit a szélekből készítettünk.
Megkenjük kevés tejjel lekevert tojássárgával és addig kelesztjük, amíg a tészta ki nem tölti a formát. Ezután ismét lekenjük a tojássárgával és megszórjuk a magokkal.
200C fokra előmelegített sütőben kb. 36- 40 perc alatt szép pirosra sütjük. 

Segítség a formázáshoz:

Recept is innen
 















JÓ ÉTVÁGYAT!