Mivel nem tudni mikor érkeznek a vendégek, így van egy fix menüm, amit el lehet készíteni a vendégfogadást megelőző takarítással egybekötve vagy akár az előző napon is. Babgulyás és fonott kalács. Amíg a kalácsot dagasztom, a bablevesnek elkészítem az alapját, a tarjapörköltet, majd a kalács kel, a leveshez meg mindig hozzáadom az éppen esedékes hozzávalót. A kalács sült, a leves fő és közben csillogóvá varázsolom a lakást.
A mostani kalács nem sikeredett szépre, de nagyon finom lett. Valahogy azt hiszem sok lett a folyadék és így nem tartotta meg a formáját. Pedig négyes fonással igyekeztem gusztusos fogást varázsolni az asztalra.
Az eredmény |
Hozzávalók:
1 kg liszt (Type: 405)
400 ml tej
160 g cukor
160 g olvasztott vaj
40 g élesztő
2 db tojássárgája + 1 db a kenéshez
1 db citrom reszelt héja
1 marék mazsola (most kihagytam)
1 csipet só
A lisztet egy mély tálba szitálom, a közepébe egy mélyedést készítek. A 400 ml-ből elvett 100 ml langyos tejben, 1 kk. cukorral feloldom az élesztőt és a liszt közepébe öntöm. Egy villa segítségével nokedli sűrűségű tésztát készítek kovásznak, megszórom liszttel és addig kelesztem, míg a teteje jó hólyagos lesz. Amíg a kovász kel, felolvasztom a vajat, lereszelem s citromhéjat. (Nekem mindig van reszelt citromhéj a fagyasztóban, abból faragok késheggyel.)
Sajnos nincs több fáziskép, nem volt idő készíteni |
A megkelt kovászt a cukorral, olvasztott vajjal, tojások sárgájával, sóval, citromhéjjal és a maradék langyos tejjel addig dagasztom a tésztát, míg elválik az edény falától és szálas kinézetű lesz. Így kapunk egy igen könnyű, foszlós kalácsot. A tetejét liszttel meghintjük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 1, 5 - 2 óra alatt a duplájára kelesztjük. Aki kicsit sietne, beteheti a tálat dunna vagy tollpárna közé, így elég általában 1 óra is. Lényeg, hogy jó levegős legyen a tészta.
Ha megkelt a tésztánk, kiborítjuk a tálból, óvatosan átgyúrjuk, ekkor lehet a megmosott mazsolát beletenni és három (négy) nagyjából egyenlő részre osztjuk a tésztát. Egyforma hosszú rudakat sodrunk és összefonjuk. A legfelső szál végét a kalács alá hajtjuk, ezzel összefogjuk az egész tésztát. Tepsire tesszük, megkenjük pár csepp tejjel elkevert tojássárgával.
Jól látszik az aláhajtás |
Fél órát kelesztjük, majd ismét lekenjük tojássárgával és megszórjuk szeletelt mandulával vagy szórócukorral.
Mandulával megszórva |
200C fokra előmelegített sütőben. alsó- felső sütéssel kb. 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha nagyon pirulna mérsékeljük a tüzet és sütőpapírt borítunk a kalácsra.
Nagyon finom reggeli/ ebéd/ vacsora vagy éppen uzsonna. Vajjal, lekvárral igencsak eteti magát és sokáig friss marad fóliában tárolva.
Ronda, de finom! |
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nekem tetszik:) Imádom a kelt tésztákat, készíteni is meg enni is. A baj az, hogy tényleg nehéz abbahagyni, de megpróbálok ellenállni:)
VálaszTörlésNagyon köszönöm, jót tett az önbizalmamnak! ;*) A kelt tésztákat mi is szeretjük édesen, sósan. Lassan elkészítem újra a repertoáromat és sorra felteszem őket. Válogass kedvedre!
Törlés