Régóta vagyok adós már ezzel a recepttel. De szerettem volna megmutatni, nem csak leírni. Ehhez azonban el is kellett készíteni. Viszont egy ilyen finomságot nem süt az ember csak úgy, hétköznap. Hát a szülinapomra megvalósítottam és most így ötletadónak a húsvéti sütögetéshez közkinccsé teszem. Nálunk a hatalmas ebéd után csak pár darab maradt a 20 fánkból és összesen 5-en ültük körbe az asztalt.
Hozzávalók:
Tészta:
150 g liszt
125 g vaj / margarin
250 ml víz
4 db tojás
1 ek cukor
1 cs só
A vizet a cukorral, sóval és a vajjal egy nagyobb lábasban felforraljuk. Levesszük a tűzről és a lisztet egyben hozzáadva, simára keverjük. Visszatesszük a tűzre, addig keverjük, míg a tészta el nem válik az edény falától. Ezért nevezzük ezeket a tésztákat égetett tésztáknak.
Ismét levesszük a tűzről és a tojásokat egyenként beledolgozzuk egy robotgéppel. A tésztát habzsákba töltjük(ennek hiányában két teáskanállal dolgozzunk), diónyi halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Légkeveréssel 210C fokra előmelegített sütőben, középső sínen kb, 30 perc alatt készre sütjük. A sütőajtót sütés közben nem szabad nyitogatni, mert összeesik a fánk. Félig nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni.
Krém:
500 ml tej
125 g cukor
60 g liszt
5 db tojássárga
1 ek nescafepor vagy 2 ek erős feketekávé
Amíg sülnek a fánkok, elkészítjük a krémet. A tejet felforraljuk a kávéval, a tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk, a liszttel csomómentesre keverjük és a forró tejhez adjuk. Forráspontig melegítjük és folyamatos keverés mellett kihűtjük. Ezt a legegyszerűbb, ha a fazekat egy hideg vízzel teli edénybe (mosogató) állítjuk.
Összeállítás:
A krémet egy habzsákba töltjük, kis keresztmetszetű, egyenes csővel a fánkokat az talpukon megtöltjük krémmel. Elég sok krémet felvesznek, nyugodtan lehet belenyomni, míg súlya lesz a fánkoknak.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Izgalmas a kávékrém, még nem csináltam ilyet, máris mentem! Egyszerű és biztos nagyon finom! :o)
VálaszTörlésÖrülök neki! Eteti magát nagyon! :-))
TörlésNagyon szeretjük a képviselőfánkot és mindig mással töltöm meg, ez is nagyon tetszik:) Ki fogom próbálni, bár a gyerekeknek nem biztos, hogy ízleni fog. De nekem biztosan. A pogácsád is nagyon tetszik, 2 hétig is eláll, ezen jót mosolyogtam:) Ha jól eldugom, akkor biztosan. Boldog ünnepet Nektek:)
VálaszTörlésKedves Trollanyu! Örülök, hogy tetszik a recept. Hát a pogácsa meg nem nálunk tart ki 2 hétig, hanem anyósomnál, már, ha nem megyünk hozzá. :-D
TörlésDrága Gionetta!Boldog szülinapot kívánok Neked szeretettel!:-)
VálaszTörlésNagyon finom lehet így ez a fánk, ki fogom próbálni így is.
Az emailre igyekszem ma este feltétlenül válaszolni Neked!
A húsvéti menü ajánlóra nagyon szépen köszönöm az invitálást!Pusziiiiii
Drága Nelli! Köszönöm, aranyos vagy! Feltétlen próbáld ki, nekünk nagyon bejött! Várom a leveled, már nagyon hiányoztál ám!!!
TörlésÓ, ez valami isteni finom lehetett! Képzeld, még az ünnepek után sem unom az édességeket/sütiket, úgyhogy ezt most úgy, de úgy megenném! :)
VálaszTörlésKüldök pár darabot szívesen! Nálunk ez is az illékony kategória. :-))
TörlésKépviselőt szoktam sütni- vanília krémmel töltöm, klasszikusan és túrókrémmel! Ez egy újabb variáció, finom lehet KV ízzel!
VálaszTörlésCsak ajánlani tudom! Nálunk benne van az első 5-ben.
VálaszTörlés