Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
1 ek só
6 ek olívaolaj
1/2 l langyos víz
1 cs élesztő (2 cs szárított élesztő)
1/2 - 1/2 mk szárított bazsalikom, oregánó, rozmaring
A szárított fűszereket mozsárban alaposan összeporítjuk. Ha nincs mozsarunk tenyerünk között beledörzsöljük a tésztába.
A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, olajat, fűszereket, belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a vizet és összeállítjuk a tésztát, majd alaposan kidagasztjuk. Ha a tészta felülete szép sima, nem ragad, letakarjuk ruhával az edényt és félretesszük kelni a tésztát.
Amikor duplájára megkelt, kicsit átgyúrjuk, de már csak óvatosan. Egy-egy darabot levágva rudakat sodrunk és kialakítjuk először a gerincet, majd a bordákat. A bordáknál kicsit kihegyezzük az egyik végét. Ha tudunk ügyeljünk a szimmetriára. Ez nekem éjjel 11-kor már nem nagyon ment. :-) Alakítsuk ki a hal fejér és a farokuszonyt is. Helyezzük a tésztát tepsire, nálam 3 nagy tepsire fért rá az egész tészta , kenjük meg vízzel, hogy ne száradjon ki. Hagyjuk az elő tepsit 10 percet pihenni, a többinek lesz úgyis ideje bőven. Előmelegített sütőben, 210-220 fokon alsó- felső sütéssel süssük meg a formáinkat szép pirosra.Ha kész
kenjük vagy spricceljük meg vízzel, hogy szép fényes legyen. Ezután hagyjuk kihűlni
A cápa csontváza:-)) |
vékonyra szeletelt sonka (Schwarzwälder)
felvágott
sajtszeletek
paprika
paradicsom
Tálaláshoz egy nagyobb vágódeszkát borítsunk le sütőpapírral/ zsírpapírral, helyezzük el középen a sonkát, köré a felvágottat, szélére a sajtot. Majd a deszka egyik végére tegyük a hal fejét. Innen indulva osszuk el a csontváz elemeit arányosan. Végül a farokkal fejezzük be. Dekoráljuk zöldségekkel. A koktél vagy datolyaparadicsom élénkké teszi a halunkat színével. Lehet díszíteni még tojással, pirosarannyal, itt már a saját fantáziánk is nyugodtan szárnyalhat.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Igazán szuper ötlet, nagyon mutatós. A gyerekek bitos örültek neki, nagyon bírják az ilyesmit:)Szerintem gyerekzsúron is nagy sikere lenne.
VálaszTörlésKöszönöm!:-)) Csak annyit mondok, hogy összesen két borda maradt, az is a kosárból, mert abba tettem bele, ami nem fért rá deszkára és két sonka. Valamint volt még süti is, abból sem sok maradt. De tipikus zsúrral való étel. Ugye ahogy a mondás tarja, a szem is velünk eszik. Ez a gyerekeknél fokozottan érvényes.
TörlésA gyerekek érzékenyek a vizuális külcsínre!!! Nagyon ügyes voltál!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Ezt tapasztaltam az oviban, mikor dolgoztam. Bár az én gyerekem nem válogatós, de ami ízléses, azt szívesebben megeszi ő is. Ez a gyenge kiló lisztből készült halcsontváz, a hozzátartozó 30 dkg sajttal, és ugyanennyi felvágottal, no meg a piskótacsigákkal szinte mind elfogyott és csak 20 gyerek volt rá. :-D
VálaszTörlés