Hozzávalók:
2 kisebb vagy 1 nagyobb szál póréhagyma
2 savanykás alma
2 közepes szem burgonya (én kihagytam)
só vagy ételízesítő/ leveskocka
100 ml tejszín
olivaolaj
só
fehérbors
szerecsendió
levesborsó vagy pirított kenyérkocka
A pórét megmossuk, karikákra vágjuk. A zöld része is mehet a levesbe, úgyis turmixoljuk. Az almákat és a burgonyát is meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Az olviaolajat vagy hagyományos olajat felhevítjük, rádobjuk a porét és folyamatos kevergetés közben szépen megdinszteljük, a vége felé hozzáadjuk az almakockákat, rövid ideig együtt pirítjuk. felöntjük annyi vízzel, amennyi jócskán ellepi, betesszük a burgonyát, leveskockát vagy a sót. Amikor a burgonya puha, kiszedünk pár evőkanálnyi pórét levesbetétnek, a többit krémesre turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, fehérborsot, még egyszer felfőzzük. Ízlés szerint sózzuk, ha kell és kevés szerecsendiót reszelünk rá, de ekkor már ne forrjon a leves. A burgonya miatt nem kell semmi sűrítőanyag, szép krémes levest kapunk.
Pirított kenyérkockákkal vagy levesborsóval tálaljuk.
Tipp:
A főzővíz egy részét lehet fehérborral helyettesíteni, akkor elég 1 alma, nehogy túl savanyú legyen a leves.
Tehetünk a levesbe sonkakockákat is a pürítés után, így egy tartalmas egytálételt kapunk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Mi is nagyon szeretjük a krémleveseket. A pórét meg különösen kedvelem, mostanában mindenbe ezt teszek:)Almát én nem szoktam bele tenni, de biztos finom úgy is.
VálaszTörlésPróbáld ki almával, nagyon pikánssá teszi. Sokszor használok pórét hagyma helyett én is. Főleg, ha anyu itt van, nem bántja az epét annyira.
TörlésFokhagymával és sima hagymával már csináltam, de póréval még nem... Nagyon finom lehet! Ezeket a bogyókat a gyerekeim nagyon szeretik. :o)
VálaszTörlésHát bogyóban mi is jók vagyunk. Igaz én veszem, mert mindent nem tudok magam készíteni. Viszont ezt a levest próbáld ki! sokáig kerestem az ideális receptet, de ez mondhatom nagoyn ott van. :-)
TörlésImádom az ilyen leveseket!!! Nyam-nyam... :P
VálaszTörlésTiéd egy tányérral. Tessék! :-)
Törlés