Hozzávalók:
1 kg fehérliszt
2 cs. szárított élesztő
1 ek só
kb. 500 ml víz
A lisztet tálba szitáljuk/ öntjük, hozzákeverjük a sót, szárított élesztőt és hozzáadunk kb. 400 ml vizet elkezdjük összekeverni a tésztát. A maradék vizet lassan, igény szerint adagoljuk. Lehet nem kell az összes víz, ez lisztfüggő. Ha összeállt a tésztánk, 10 percig pihenni hagyjuk. Ezután alaposan összedagasztjuk, míg fényes nem lesz. 10 percet pihentetjük, duplájára kelesztjük. S mivel van időnk az irodában, míg haza nem megyünk, szépen megkel a tésztánk. :-)) Ismét megdagasztjuk a tésztát, megformázzuk, 30 percig hagyjuk kelni. A sütőt előmelegítjük 250C fokra, a kenyeret tetővel ellátott sütőedénybe tesszük, tetejét megvágjuk. 45 percig zárt edényben sütjük, majd a tetőt levéve, a tüzet 200C fokra mérsékelve szép pirosra pirítjuk a tetejét. A kenyér tetejét megspricceljük vízzel és hagyjuk kihűlni, már ha van elég időnk és erőnk. :-))
Ha kicsit lassabban akarjuk keleszteni a kenyeret 1 cs szárított élesztőt használjunk és keleszthetjük hűtőben, akár éjjel is. Vagy reggel begyúrva.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Ez valóban egyszerű és nagyon szép kenyér! Akkor ezután süthetnek a férfiak is a munkahelyükön!:-)) Azért azt megnézném.:-))
VálaszTörlésHát ha pékek, semmi akadálya, süthetnek. A többi meg találékonyság kérdése. Mondhatják azt, hogy angolul tanulnak és ahhoz kell! ;-D
TörlésSzuper lett!! A fehér liszt az a finom liszt??
VálaszTörlésKíváncsi vagyok, hogy az indiai kolléga családja mit szólt a kenyérhez??
Szerintem az irodában azért nem néznék jó szemmel, ha állandóan ott dagasztanátok és sütögetnétek :).
Igen, egyszerű, fehér, sima liszt, mind ugyanaz. És mind jó is bele. Ennek az interaktív tanításnak pont az a lényege, hogy lehet ilyeneket is csinálni. Belefér, mivel az adott nyelven megy a tevékenység központú nyelvoktatás. Lehet legközelebb kivasaltatom vele a nagymosást. Az is belefér! ;-D
VálaszTörlésGyönyörű a kenyered és tényleg nem bonyolult recept:) Jó ez a munka, szinte szórakozás, közben lehet sütni-főzni, irígyellek:)
VálaszTörlésKöszönöm, örülök, hogy tetszik! A munka nagyon jó, bár kicsit (még egy tanítvánnyal) többet el tudnék képzelni magamnak. Akkor anyagilag sem fájna a fejünk egy cseppet sem. :-))
TörlésTetszik, nagyon szép lett kívül-belül! :) Így, a gyakorlatba ültetve talán még jobb is tanulni, nagyon érdekes lehetett! :)
VálaszTörlésÖrülök Hankka! Még meg is köszönte a jóember az órát. Nagyon élvezte és sokat tanult a gyakorlatban! :-))
TörlésMegigéztél vele... Most kel az enyém is. Csodaszép vekni!!!
VálaszTörlésTe pedig a tiéddel adtál nekem jó ötletet a holnapi kemencés sütéshez! :-))
TörlésSzia! :)
VálaszTörlésA munkaidő mely része fordítható kenyérsütésre? Összeszámoltam az időszeleteket, egy ebédszünetbe nem fér bele. :D
Van arra statisztika, hogy az irodában sülő kenyér illata milyen szinten "zavarja" meg az esetlegesen korgó gyomrú dolgozók összpontosítási képességét?
Belegondoltál abba, hogy akár teljes átstrukturálódást is előidézhet?
A dolgozók belső migrációval az asztalaiktól a konyhába vándorolnak és nem akarnak visszatérni. Ijesztő folyamat!!!!! :D
Amúgy nyam-nyam, jól néz ki!! Ügyes vagy!
A nagy zavarok elkerülése érdekében, azt javaslom, hogy ebéd után, pihenés gyanánt tessék dagasztani, hazaszállítani és otthon sütni. Mi így csináltuk. És az eredmény magáért beszél. :-))
TörlésEngem is taníthatnának így idegen nyelvekre, biztos jobban élvezném :) Nagyon szép lett a kenyér :)
VálaszTörlésNálam nem unatkoznál. Sok ilyesmit beveszek az oktatásba. :-)) Örülök, hogy tetszik a kenyér! :-))
TörlésNagyon jó, kipróbálom!:-)
VálaszTörlésCsak hajrá! ;-))
Törlés