Nem, nem viaszgyertya! Bár kinézete alapján lehetne az is, de ez nem az! Kérem szépen, ez eperbőr és sárgabarackbőr. Praliné Zsuzsinál láttam meg és rögtön beleszerettem. Tudtam, meg fogom csinálni, a kérdés csak az volt mikor. És megérte a sütőt annyit bekapcsolva tartani, igaz még jól is esett, mert itt folyamatosan esett. Az íze teljes egészében visszahozza a gyümölcsöket, a finom aromákat. Csak éppen annyira édes, hogy az ember élvezni tudja. Tulajdonképpen gumicukor helyett lehet nassolgatni.
Hozzávalók:
500 g eper/ sárgabarack
méz, amennyiben nem elég édes a gyümölcs
A gyümölcsünket megmossuk, lecsumázzuk, kisebb darabokra vágjuk és egy (ha van vastag fenekű) lábasban kis lángon 15-25 percig, ezt gyümölcse válogatja, előfőzzük. Ha kell mézzel ízesítjük, tehetünk bele fűszereket is, amennyiben édességnek szánjuk. Majd összeturmixoljuk a már pépes gyümölcsalapot. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, ha lehet szilikonossal és a masszánkat szépen kiterítjük rajta. Nem kell teljesen a peremig kihúzni, nehogy ott megüljön a pép, és nehezen száradjon.
A legjobb légkeveréssel készíteni, de ha nincs, az sem baj. 50-60C fokon kell inkább, szárítani, mint sütni. A sütőajtót támasszuk ki egy fakanállal vagy parafadugóval. Az epernek nedvességtől függően kell 5-6 óra, a baracknak viszont inkább 7-8 óra a száradási ideje.Az száradási idő leteltének közeledtével érdemes a felületüket megnézni. (nyugodtan, nem forró, éppen csak langyos), ha már csak ragadós érzetet nyújt, mint a gumicukor, de nem ragad a kezünkhöz, akkor kikapcsolhatjuk a sütőt és hagyjuk benne kihűlni.
Eperpép sütésre várva |
Barackpép tepsiben |
Eperbőr készen |
Barackbőr szépre aszalva |
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nahát! Láttam már itt ott, de eddig nem olvastam utána. Csodásan festenek így feltekercselve:) Megkóstolnám szívesen!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik! Biztosítalak, nagggyon finom! :-))
TörlésKanadaban ettem sargabarackbol, finom es sütibe is jó.
TörlésNagyon jól néznek ki és köszönöm, mert nagyon jó ötletet adtál:)
VálaszTörlésEz kedves Krinsz! Végre én is tudtam ötletet adni! ;-))
TörlésIlyet még nem is hallottam, nagyon érdekes, finom lehet:-))))
VálaszTörlésIgazi, gyümölcsös íz, talán még intenzívebb, mint az aszalmányok esetén.
TörlésHát ez szenzációs!
VálaszTörlésKöszönöm! :-))
TörlésMennyi ideig sütötted és hány fokon? Légkeverésben vagy anélkül?
VálaszTörlésKedves Kriszti! Kiegészítettem a receptet az általad kért adatokkal:
Törlés50-60 fokon, légkeveréssel, de ez nem lényeg, persze jobb, ha van, epret kb. 5-6 óra hosszat kell szárít, a barack inkább 7-8 óra, amikor már csak ragacsos érzetet nyújt, akkor ki lehet kapcsolni a sütőt és benne hagyni kihűlni.
De örülök, hogy neked is bejöttek a gyümölcsbőrök! :) A múlt hétvégén nálam is készült sárgabarackos is, egy kis passiógyümölccsel :)
VálaszTörlésMi az hogy bejött! Nagyon is! Annyira friss gyümölcsös, hogy ilyen lesz máskor is!
TörlésNagyon tetszik! Én birsalmából csináltam! Isteni lett tavaly! Kőszönöm szépen! Lefagyszrottam es meg mindig van egy adag! Kőszönöm szépen! Puszi 🤗😘🌷
VálaszTörlés