Hozzávalók:
Tészta:
250 g liszt
125 g vaj
1 kk tejföl (kicsit többet tettem)
1/2 kk só
1 db tojássárgája
Töltelék:
4 nagyobb karfiolrózsa
2 babérlevél
2 ek zsemlemorzsa
100 g húsos szalonna
Öntet:
200 ml tejföl
2 db tojás
50 g reszelt sajt
A karfiolrózsákat sós vízben a babérlevéllel krémesen puhára pároljuk és jéghideg vízben kihűtjük.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük.
A piteformákat vékonyan kivajazzuk, a tésztát 4 felé osztjuk (vagy egyben hagyjuk, ha nagy pitét akarunk készíteni), kinyújtjuk.
|
1.
A piteformákba
simítjuk, úgy, hogy a szélük kilógjon. Ha valaki spórolósan nyújtja, és pont
a forma nagyságára visszavágja a tésztát, akkor egy 5. formát is meg tud
tölteni.
|
|
4.
Rászórjuk a reszelt sajt nyedét és 180C fokra előmelegített sütőben szép
pirosra sütjük. |
2.
A tésztát meghintjükfél evőkanál zsemlemorzsával. Egy karfiolt belenyomkodunk enyhén a formába, ráhelyezzük a szalonna negyedrészét. |
|
|
3.
A tészta széleit felhajtjuk
és cakkosan összecsippentjük.
A tejfölt,
tojásokat és egy csipet sót, ízlés szerint fehérborsot, szerecsendiót
csomómentesre keverünk, majd a szalonnás karfiol tetejére öntjük
|
|
JÓ ÉTVÁGYAT!
Ohh ezek a piték csodásan néznek ki, nagyon szívesen bevállalnám ez egyiket ;)
VálaszTörlésTessék, vigyed csak! Majd sütök újat helyette! :-))
TörlésNagyon guszták, Györgyi!:-))) Meg a libácskák is édesek!:-))))
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik Anikó! :-)) S ha tudnád, milyen finom volt! Megcsinálom, még nagy pitének is egyszer hamarosan! :-))
TörlésNagyon jó kis recept és gyönyörűen kikészítettet el:))
VálaszTörlésKöszi Móni! Klassz ebéd kerekedett belőle. Még Nagyfiú is majdnem egy egészet megevett. :-))
TörlésHű, micsoda finomság. Nagyon tetszik. :)
VálaszTörlés:-)) Bizony, nagyon finom. Örülök, hogy tetszik Neked is! :-))
TörlésViszem a receptedet, a férjem imádja a karfiolos ételeket, biztosan nagyon ízlene neki (is) ez a finom pite! :)
VálaszTörlésCsak tessék, csak tessék! Szabad a vásár! :-))
TörlésÚh, de jók! Máris mentem. Szeretem az ilyen pitéket, annyira praktikusak. Jó lenne megkóstolni! Guszta!!!
VálaszTörlésKöszi Kriszti! Nekem is kedvenc lett! :-))
TörlésNa ilyen kicis pités tálaim még nincsenek, és sajnos nem tudok tovább élni ilyenek nélkül, olyan helyesek a kis piték:) Be kell szereznem őket sürgősen, a karfiol különben egyik kedvencünk, húsos szalonnával vegyítve senkinek sincs kifogása:)
VálaszTörlésOh, olyasmit sikerült kitalálnom, amit mindenki szeret? Ezért pitéstálat érdemelnél! ;-) Környékezd meg az Aranyembert! :-)
TörlésGyörgyi!Ez igazán finom lehetett!Még lehet kapni karfiolt el is fogom készíteni!:-)
VálaszTörlésTudod Nelli, ha az embert megszállja az ihlet. Meg a hűtőtakarítás... :-)) Számolj majd be róla, hogyan ízlett Nektek!
TörlésHétvégén elkészítem, a hűtőben lapul már a karfiol!:-)
TörlésSzuper! :-))
Törlés