Hozzávalók:
mondjuk 400- 500 g maradék kenyér felkockázva
500 ml tej
1 hagyma nagyon apróra vágva
vaj
só
bors
kakkukkfű
rozmaring
2 db tojás
szerecsendió
petrezselyem felaprózva
A kenyérkockákat egy nagy tálba tesszük, a tejet felforraljuk, a kenyérkockákra öntjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben néha megkevergetjük.
A hagymát 2 ek vajon üvegesre pirítjuk, a masszához adjuk, ráütjük a tojást, hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük. Ha lágy lenne a massza, adunk hozzá 1-2 ek lisztet. Egy kb 50 cm-es folpack fóliát kiterítünk, annyi masszát teszünk rá, hogy szépen fel tudjuk tekerni. Nem árt kicsit kézzel megformázni a rudat. Majd feltekerjük a fóliát, a végét szorosan összetekerjük, mint a szaloncukornál a rúd alá hajtjuk. Ebből a mennyiségből legalább két vastag rúd lesz. Forrásban lévő vízbe tesszük, mérsékeljük a hőt és gyöngyözve fél órát főzzük a gombócot. 10 percet húzni hagyjuk és szeleteljük vagy a fóliában teljesen kihűtjük és így fagyasztjuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Fejedelmi!
VálaszTörlésKöszi! :-))
TörlésAzta! Nem ismertem, de szuper! :)
VálaszTörlésNagyon szuper és sokoldalú. Egy kis sonkakocka bele és salátával remek ebéd vagy vacsora! :-))
TörlésValóban fejedelmi körete volt a sült libának a párolt káposztával egyetemben, kár, hogy nem én voltam a vendégetek! :)
VálaszTörlésÉn is sajnálom. De megígérem, klónozom Neked is ezt a fogást, ha erre jársz! :-))
TörlésEzt kerestem a minap. Csak nem tudtam, hogy ez a neve. Egyszer láttam valahol, hogy húslevesben főzik ki és ez a levesbetét. Lehet annak nem pont ilyen volt az összetétele, de nagyon gusztán nézett ki, mint a Tiéd is. Finom lehetett!
VálaszTörlésŐőőőőő! Hát mint levesbetét, nem ismerem, errefelé mindig köret vagy önálló fogás, de nálunk egyszerűen mindenki rajong érte. Ráadásul remek felhasználási formája a kissé szikkadt kenyérnek. :-))
Törlés