Még Húsvétra készültek ezek a csodás kis kosárkák. Máskor nem kínlódik az ember ennyit egy aprósüteménnyel, talán ha lakodalomról van szó, igen, meg nagyobb ünnepek előtt. Eltelt velük a délután, pedig ketten készítettük Anyukámmal. Mégis jól esett, jókat beszélgettünk, nem bánta egyikünk sem, hogy kitaláltam ezt a babra munkát. Arról nem is beszélve, hogy a vendégek mennyire örültek ezeknek a kis szépségeknek!
Falatnyi finomság |
Kosárkák
Hozzávalók:
Tészta:
400 g liszt
200 g vaj/ margarin
100 g porcukor
6 db tojássárgája
3 ek tejföl
1 cs vaníliás
cukor
1 cs sütőpor
Töltelék:
9 db tojás fehérje
300 g porcukor
pár csepp
citromlé
350 g darált dió/ mák /kókuszreszelék
fejtett meggy (elhagyható)
A vajat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojások
sárgáját, a tejfölt, vaníliás cukrot, összekeverjük. A lisztet elvegyítjük a
sütőporral és összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, 1 órára a hűtőbe tesszük
pihenni.
Amíg a tészta pihen, a diót/ mákot ledaráljuk A tojás
fehérjét felverjük félig, hozzáadunk pár csepp citromlevet, és a cukrot
kanalanként adagolva, kemény habot verünk belőle. Óvatosan beleforgatjuk a
diót/ mákot/ kókuszt.
A tésztát kb. 1 mm vastagra nyújtjuk, kerek formákat
szaggatunk, a kosárkáknál jóval nagyobbat, hogy felérjen a széléig. A
tésztakarikákat a formákba igazgatjuk, 1 szem meggyet teszünk a kosárkák
közepébe, majd belekanalazzuk vagy habzsákból belenyomjuk a krémet a tészta
széléig. Előmelegített sütőben világosra sütjük a süteményünket.
Meggy lent .. |
... meggy fent |
Update:
1. Akinek nincs kosárka formája, tegyen a muffin formába
papírkapszlit, és abba igazgassa el a
tésztát. Igaz
nagyobbak lesznek a kosárkák, de az ízén mit sem változtat.
2. Ha marad még tészta a krém után, süssük ki vakon. Jól
fagyasztható, később kiválóan
használható édes
vagy sós falatkák alapjának. Aszpikkal vagy tejszínhabbal.
Egy sor falatnyi finomság |
JÓ ÉTVÁGYAT!
Hú, milyen sok lett belőle:) Anyukám minden ünnepre sütött ilyet régebben, van is már pár éve, hogy nem ettem ilyet. Ő mindig diósan készítette, de nagyon fincsi lehet mákkal is, aut is nagyon szeretem.Elhoztam az ő régi formáit, de még nem tudtam magam rávenni, hogy süssek ilyet:)
VálaszTörlésMivel vékonyra nyújtottam, és kicsi korongokat szaggattam, amint látható, nem is érnek a forma széléig, lett belőle 78 db teli kosár és még 45 darab üres, amit később másfajta krémmel töltöttem meg. Nekem sajnos nincs formám, ezért találtam ki, hogy muffin formában is lehet sütni, papírkapszlikkal. Csak kicsit nagyobbak lesznek. Mi is diósat szoktunk csinálni, de mivel ettünk már mákosat, most erre az ízre szavaztunk. Nagyon tuti lett!
TörlésImádom a kosárka süteményeket! Picit másképp szoktam csinálni - de egyébként is van több variációm... A Tied is nagyon tetszik!! :)
VálaszTörlésKöszönöm! Mi is diósan csináljuk, de már nem akartunk minden sütibe diót tenni, ezért döntöttünk a mák mellett. Nagyon finom lett!
VálaszTörlésA kosárka nálunk mindig sikeres, gyorsan fogyó sütemény volt. Többnyire krémmel, gyümölccsel töltve szeretjük, a diós változat is gyakran készült, ezek után mákosan is szívesen megkóstoltatnám a családommal... :)
VálaszTörlésA szóellenőrzéssel harcolok, küzdök éppen, hiába van rajtam a szemüvegem, olyan kuszán írják ki, hogy nem látom rendesen, most fogok harmadjára próbálkozni, ha nem sikerül feladom!
:-) Én nem is használom a szóellenőrzést. Van egy olvasóm, konkrétan a legjobb barátom, ő szokott szekírozni, akkor javítom a hibákat, amik legtöbbször elírások.
VálaszTörlésEz a kosárka most nagyon finom lett, mert anyu elrontotta a habot. ;-) De lesz hamarosan egy krémes változat is fent, vaksütéssel. Azt szinte nem is láttam a kosarakat, olyan gyorsan eltűnt a tálcáról.
Én a "nem vagyok robot" szóellenőrzéstől akadok ki. A blogspot automatikusan mindenkihez berakta, de ki lehet kapcsolni.
VálaszTörlésKöszi az infót, kikapcsoltam! :-))
Törlés:) most letesztelem! Köszönöm!!!
VálaszTörlésRemélem működik!
Törlés