2012. április 23., hétfő

Online Vacsoracsata 2. - Időtakarékos Vendégváró Menü

Online Vacsoracsata Autumn-nál a Kutya és konyha blogtulajdonosánál, ma én látlak vendégül Benneteket!

Kedves Vendégeim!

Szeretettel köszöntelek Benneteket! Nagy örömmel tölt el, hogy elfogadtátok a meghívásunkat és eljöttetek hozzánk.

Fáradjatok be,


 foglaljatok helyet!



Mit tölthetek?

Citromlikőrt?
Narancslikőrt?




















Előételként egy kis levest szolgálnék fel. A Babáknak pulykahúsos krumplipürés. Tálalhatom? 

Tejfölös krumplikrémleves
Babaebéd















Látom nagyon ízlett mindenkinek. Akkor hozom a főfogást.

Szalonnával, almával töltött pulykacomb saját bőrében sütve, tört krumplival

Szerintem nem lakott még mindenki olyan nagyon jól, hogy egy kis desszert le ne csúszna.

Bocaccio szelet
Jugoszláv krémes
Tejfölös pogácsa
Mazsolás, fahéjas almapüré, nem csak babáknak

Tényleg ennyire ízlett minden, hogy el szeretnétek kérni az ételek receptjét? Nagyon szívesen, íme:

Az italokat kicsit korábban kell összekotyvasztani, mert bizony ezeknek érniük kell, de ami nagyon jó, hogy egy  évre való adagot is el lehet készíteni egyszerre és tényleg két évig jó az ízük. Nektek én is két éves likőröket kínáltam és szerintem senki nem vette észre! ;-) Olyanok, mint a nők és a jó whisky, az idő csak jót tesz velük.

Citrom- / Narancslikőr

 5 db bio citrom/ narancs sárga héja
500 ml 90 %-os alkohol, vagy 1 l  60 %-os vodka is, ráadásul jóval olcsóbb és könnyebben beszerezhető
700 ml víz
2 db citrom/ narancs leve leszűrve
500 g cukor

A citrom/ narancs sárga héját krumplihámozóval lehántjuk és csatos üvegekbe szórjuk. Ráöntjük az alkohol és legalább 10 napig érleljük. Naponta megrázogatjuk, majd az idő letelte után leszűrjük. A vizet a citrom-/ narancslével és a cukorral sűrű sziruppá főzzük. Kihűlés után összekeverjük az alkohollal. 1 hétig érleljük, közben naponta megrázogatjuk. Ha letelt az idő, vásznon átszűrjük, palackokba zárjuk és legalább 2 hétre sötét helyre tesszük. ez nálunk a nappali kanapéjának az ágyneműtartója. Ha a tetejükön hártya képződne, ismét leszűrjük. Az íze csodás lesz, sokáig eláll és nagyon jó bárminemű süteménybe, bonbonba.

 Most essen szó az ételekről is. Azt mondtam, időtakarékos. Amíg a pulykacombot előkészítjük, a babaebéddel is így teszünk. Egy főzéssel háromféle ételt is összedobhatunk. Sajnos az aperitifet és a süteményeket előbb le kell készíteni.

Elsőként a pulykacombot készítjük el, míg az sül, nyugodtan elkészíthetjük a köretet, a babák ebédjét és desszertjét.


Almával, szalonnával töltött pulykacomb

Hozzávalók:

1 db pulyka felsőcomb
1 cs bacon szalonna (200 g)
1-2 db savanykás alma 2-3 a baba uzsinak
       só
       bors
       fahéj
1 dl száraz/ félszáraz fehérbor vagy csontleves

A pulyka combját kicsontozzuk, de kicsit több hús hagyunk rajta, hogy a babák ebédjébe is jusson. A csontból annyi vízzel, amennyi ellepi, lassan csontlevest főzünk. A comb bőrét lefejtjük, félretesszük. Az almákat megmossuk, negyedeljük, magházukat eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk.

A babák uzsonnájához az almával szintén  így járunk el, de azokat meg is hámozzuk.

A combot bevagdaljuk, hogy szépen ki tudjuk teríteni, és nagyjából egyenletes vastagságú legyen. 


Húsklopfolóval a rostokat mindkét oldalon fellazítjuk, mindkét oldalán kissé megsózzuk, majd a belső felén borsozzuk is. Egyenletesen beborítjuk a csont felőli részét a szalonnával, majd az almaszeletekkel, csipet fahéjjal meghintjük. 


Óvatosan feltekerjük és cérnával vagy sonkakötöző spárgával megkötözzük. 


A kötözött combot beborítjuk a maradék szalonnával, 


a bőrrel befedjük, hogy nem ugorjon össze hirtelen sülés közben hústűvel vagy fogvájóval a húshoz tűzzük.


A combunkat egy tűzálló tálba, legjobb a kerámiatál, fektetjük, aláöntjük a bort és még fél decit a csontléből, amit most főztünk. Ha valaki nem szeret borral párolni, használhat csontlevet magában. A tálat lefedjük és hideg sütőben, 200C fokon, 2- 2, 5 óra alatt a combot készre pároljuk, sütjük. 


Amikor megsült a hús, kivesszük a sütőből, leöntjük a pecsenyelevet egy lábasba, és alaposan beforraljuk, 1dl tejszínnel besűrítjük. Ha valaki hígnak találná a mártást, keményítővel sűrítheti. 10 perc pihentetés után, amíg a mártás forr, a combot megfordítjuk, a kötöző zsineget átvágjuk több helyen, és óvatosan kihúzkodjuk. Visszafordítjuk a combot, most a bőrt tartó hústűt/ fogvájót is eltávolítjuk. Óvatosan szeleteljük, burgonyapürével illetve mi most tört burgonyával, mártással tálaljuk.  

Míg a hús sül, elkészítjük a köretet, a babák ebédjét és a délutáni desszertjüket. 

Tejfölös krumplikrémleves + Törött burgonya

1- 1,5 kg burgonya
1-2 ek tejföl
étkezési keményítő, ha szükséges
fehér bors
aprókocka/ zabkocka tészta levesbetétnek

A burgonyát megpucoljuk, feltesszük a sóval és annyi vízzel, ami teljesen ellepi főni. 
Amikor megfőtt, a köretnek valót kiszedjük.
A vízben annyi burgonyát hagyunk, hogy a fazék alját két sorban ellepje, ez kicsit furán hangzik, de nem kivitelezhetetlen. Egy merülőmixerrel pürésítjük a burgonyát. Hozzáadjuk a tejfölt, ha nem elég sűrű, kis vízzel elkevert keményítővel sűríthetjük. Bár a burgonya annyira sok keményítőt tartalmaz, hogy még fövés közben is sűrűsödik. Felforraljuk, beletesszük a levesbetétnek szánt tésztát, készre főzzük. 

Babaebéd

A köretnek a burgonyát burgonyanyomón áttörjük. Ebből a mennyiségből kivesszük a babák ebédjének valót. A levesben főtt csontról leszedjük a husit és belevagdossuk a a krumpliba. Egy kevés nagyon apróra vágott petrezselyemmel ízesíthetjük, ha a babák nem idegenkednek az efféle ízektől. 

Babadesszert, természetesen cukor nélkül

1-2 db alma
1/2 marék mazsola (ez ugyan nincs benne a menüben, de olyan a fini desszert, hogy muszáj bemutatnom)
1 csipet fahéj

A hámozott almát kisebb kockákra vágjuk, a mazsolát alaposan megmossuk és az almával, fahéjjal, kevéske vízzel egy lábasban (amennyiben van vastagfalú acéledényünk, víz nélkül), alacsony hőfokon, szép lassan megpároljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Ebből lehet sok adagot készíteni és hűtőben tárolni, 3-4 napig is friss marad. Már ha annyi ideig kitart. 

Akkor jöjjenek a mi desszertjeink. Két különlegesség, még senkinél nem találkoztam velük. 

Bocaccio szelet

Tészta:

    4 db tojássárgája
    6 db tojás fehérje
200 g kristálycukor
200 g darált dió
    3 ek zsemlemorzsa
    1 cs sütőpor

Krém:

170 g porcukor
200 g vaj
    2 db tojássárgája
    1 dl tej
    2 adag feketekávé (100 ml)
    2 ek liszt

6 tojás fehérjét félig felverjük, majd a cukrot kanalanként adagolva kemény habot verünk. 4 tojás sárgáját beledolgozzuk. A zsemlemorzsát és a sütőport összekeverjük, a dióval együtt óvatosan beleforgatjuk. Kb. 30x 40 cm tepsiben sütjük.
Amíg a tészta sült, a tejet és a feketekávét feltesszük forrni, a maradék 2 tojás sárgát habosra keverjük a cukorral, a lisztet beledolgozzuk. A forró tejbe öntjük, és forráspontig hevítjük. Állandó kevergetés mellett (legjobb hidegvízzel teli mosogatóban) kihűtjük. A vajat kihabosítjuk és a kávés krémet kanalanként adagolva, simára keverjük. A kihűlt tészta tetejére simítjuk, reszelt csokival vagy kakaóporral díszítjük. 

Jugoszláv krémes

Tészta:

170 g porcukor
160 g liszt
  50 g vágott dió
    4 db tojás
   2 ek olvasztott méz
   1 kk szódabikarbóna

Krém:

300 ml tej
    3 ek liszt
200 g margarin/ vaj
200 g porcukor
    1 cs vaníliás cukor

Máz:

50 g margarin
  2 ek kakaó

A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a mézet, a lisztet és a diót, alaposan kikeverjük. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, egy kevés habot adva a sárga krémhez fellazítjuk, majd a többi tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk. Egy kisebb tepsiben (kb. 30x 40cm) tűpróbáig sütjük.

Míg a tészta sül, a krémhez a tej 2/3 részét feltesszük forrni, 1/3 részében a lisztet simára keverjük. Hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez, és sűrűre főzzük. Folyamatos kevergetés mellett kihűtjük. A legegyszerűbb hideg vízzel teli mosogatóban. A margarint /vajat felhabosítjuk, majd a cukorral és a vaníliával simára keverjük. A kihűlt krémet kanalanként adagolva kidolgozzuk a krémet. A hideg tészta tetejére simítjuk.

A mázhoz a margarint a kakaóval összeforraljuk, kissé meghűtjük, és a krém tetejére öntjük. Lehet csíkozni is. Én most más masszát használtam, ezt lehetett írókázni, ezért ilyen csicsás a krémes. 

Tejfölös pogácsa 

Hozzávalók:

500 g liszt
250 g vaj/margarin
2 db tojássárgája
30 g élesztő
200 ml tejföl
100 ml tej
       só
1 kk cukor

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.A lisztet a vajjal/ margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót, összegyúrjuk. Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, de nem ijedjünk meg tőle, ez benne a lényeg és még így is jól kezelhető a tészta. 1/2 órát deszkán pihentetjük a tésztánkat, majd 1 cm vastagra kinyújtjuk és hajtogatjuk ahogy ómama pogácsáit. Ezt még kétszer megismételjük, 20-20 perces pihentetés után. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megkenhetjük tojássárgájával, megrácsozzuk és apró pogácsákat szaggatunk belőle. A tepsiben még 10 percet pihentetjük, hogy a pogácsáink ne dőljenek el. Szép pirosra sütjük.

Kedves egészségetekre az ebédet és örülök, hogy benéztetek hozzánk! Gyertek el máskor is!



18 megjegyzés:

  1. Le a kalappal a husi előtt!
    Gratulálok! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Ajánlom, pedig saját kútfőből jött, a szükség hozta és valami isteni lett.

      Törlés
  2. Ilyen kedves kis lakásban élvezet elkölteni egy ilyen finom ebédet! Le a kalappal a menü előtt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti! Gyere el máskor is, szívesen látunk!

      Törlés
  3. huuuu....hol is laksz? gratulálok ehhez a menühöz, nagyon kiadós étel, szép munka......sok sikert!

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy "ízlett" a menü. Itt a szomszédban, a csatorna túlpartján szeretettel várunk máskor is!

    VálaszTörlés
  5. Ó, már annyit ettem meg sem tudok mozdulni! Kár hogy csak virtuális? Nagyon bőséges és finom a kínálatod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek örülök, kedves Éva! Azt nem írtam, hogy extra desszertnek van barátnőm Reni (az antacidum:-)) vegyélmég nyugodtan egy szeletet!

      Törlés
  6. Szuper menüvel rukkoltál elő, nem csalódtam:) Most végig tudnám enni az egészet, tényleg nagyon kívánatos minden:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a belém vetett bizalmadat! Jól esik a dicséret!

      Törlés
  7. Finom ebédet dobtál össze, és jó, hogy az étkezőt is megmutattad!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fáradj csak beljebb! Nézz szét! Örülök, hogy jól érzed Magad nálunk!:-))

      Törlés
  8. Szia Gionetta! Kicsit megkésve, de itt vagyok! És micsoda kedves fogadtatás! Remélem, a töltött pulykacombból maradt még nekem is! :-)))

    VálaszTörlés
  9. Megvártunk Dominika! Most már tálalhatok. A combot pedig melegen tartottam a kedvedért. :-))

    VálaszTörlés
  10. Hűha, Gionetta, micsoda menüsor! Minden annyira guszta, annyira finom lehet, hogy csorog a nyálam a képek és receptek láttán... :)
    Nagyon hangulatos nálatok, ilyen kedves helyen én is szívesen elvacsorázgatnék! :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Gabriella! Csapjatok a lovak közé, 10 óra hossza alatt itt vagytok. Utazós gyerekágyunk még van, azt sem kell hozni. Főzőcskézünk egy jót együtt. Valahogy majd csak elférünk a konyhámban. :-))

    VálaszTörlés
  12. hú de klassz menüsor! :) a fogások közt is lehet likőrözni? :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogyne, kedves Starfi! Vagy a szekrény tetejéről emeljek le valami erősebbet?

      Törlés