Harapnivaló! |
Hozzávalók:
500 g tönkölybúza liszt (Type:1050 v. 730)
500 g búza kenyérliszt (Type: 1050)
600 ml víz
6 g élesztő
1 ek só
1 ek olaj
1 kk cukor
A kétfajta lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk. Így biztosítjuk, hogy jó levegős legyen. A liszt közepébe egy mélyedést készítünk, a kovász számára.Az élesztőt feloldjuk az egészből elvett, 1 dl vízben a cukorral. A mélyedésbe ötjük, villa segítségével lisztet keverünk hozzá, míg nokedli keménységű lesz. A tetejét liszttel meghintjük.
Kb. 20 perc alatt szép hólyagosra kelesztjük.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és alaposan kidagasztjuk. Inkább lágy legyen a tészta, mert lisztet könnyebb adagolni, mint vizet. A kész tésztát még kézzel is kidagasztjuk úgy 3 percig. Így még több levegőt tudunk beledolgozni.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Meleg, egyenletes levegőjű helyen, kb. 1,5-2 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Kézzel ismét, de már csak óvatosan, átgyúrjuk és egy szép kis kenyeret formálunk belőle. Tepsibe tesszük és pengével 2-3 helyen bevágjuk (így kapunk tiszta vágást), hogy ne repedjen kelés közben, hanem szépen dagadjon. Fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 220C fokra egy bögre vízzel, hogy jó kis gőzben süljön a kenyérkénk és szép, piros, netán még ropogós héjat is kapjunk. Betoljuk a tepsit a sütőbe, 10 perc után kivesszük a vizet és a tüzet 200C fokra mérsékeljük. Amikor szép piros a kenyér teteje, megkopogtatjuk az alját, hogy kongó hangot ad e, ha igen, kész a művünk. Lekenjük a tetejét vízzel és még visszatoljuk 2-3 percre a sütőbe. Rácson hagyjuk kihűlni.
4-5 napig friss marad a kenyerünk, főleg, ha cserépedényben tároljuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Gyönyörű lett a kenyered:) Németországban is hatalmas a választék, ez Norvégiában is így van. Csodás kenyereket lehet kapni,rengeteg félét, de fehérkenyér, mint otthon, olyat nem. Nekem nem is hiányzik, néha a gyerekeim kérik, hogy olyat süssek, mint amit otthon lehet venni.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Pedig milyen finom, az igazi házi kenyér, frissen! Mmmmmm! Nem csodálom, hogy a kisfiam olyan jó ízűen eszik, amikor hazamegyünk. Főleg a kiflit, azt nagyon szereti. De nem vajjal ám! Nem! Margarinnal. Ilyen egy félnémet gyereket! :-D
VálaszTörlésTényleg csak 6 gramm élesztővel? Hihetetlen szépen lett.
VálaszTörlésÉn is próbálkozok Limara útmutatásai alapján...nekem sikerült. Nézzd meg a facebook-on.
Puszi: Anikó
Nem 6 gramm! 60 gramm!!! Jó, hogy szóltál! Köszönöm! Magamtól jöttem rá sok mindenre, hogy teljesen az ízlésünknek megfelelő legyen a kenyér, főleg az itteni alapanyagokból. Megnézem a Te műveidet is!
VálaszTörlésBiztos fincsi...a 60 gramm már jobban hangzik...
VálaszTörlésbár én most a kovásznak olvasgatok utánna, szeretném majd megpróbálni élesztő nélkül is.
Ajánlom figyelmedbe Alexa Christi blogját: http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/
Ilyen az, ha lemarad egy "0". :-) Ismerem ezt az oldalt, rendszeresen olvasgatom. A kovászra még nem kaptam rá, de abban is van élesztő, igaz mikron mennyiségnyi, de mégiscsak azzal kell elkezdeni a kelesztést. Bioboltban lehet itt kapni, ha szükségem lenne rá. Köszi!
VálaszTörlésMost lapozgatom az oldalakat:) szép kenyérkék :) annyit kérdeznék hogy a tönköly liszt az teljes kiörlésű ugye?
VálaszTörlés