Hozzávalók:
Alaplé:
1 nagy fej hagyma
2 ek olaj
1 ek gulyáskrém
1 tk Pirosarany
1 tk őrölt pirospaprika
só
bors
Gombócok:
1 kg darált hús (legjobb 1/2-1/2 sertés és marha)
1/2 csésze rizs
só
bors
Sűrítés:
2dl tejföl
1 csapott ek étkezési keményítő
Az egész étel lényege az alap főzőlében rejlik. A hagymát felkockázzuk és egy nagy lábasban (kb. 5 l) az olajon kissé üvegesre pároljuk. Nem szabad megpirítani, mert most nem a hagymaízre, hanem a hagyma sűrítő tulajdonságára lesz szükségünk. Kicsit sózzuk, rátesszük a gulyáskrémet, Pirosaranyat, pirospaprikát és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy a paprika megégjen és keserű legyen az alaplé. Ezután fedő alatt fél óráig lassú tűzön pároljuk. Néha a vizet pótoljuk.
Míg az alaplé fő, elkészítjük a gombócokat. a darált húsra rászórjuk a rizst, sózzuk, kicsit borsozzuk és alaposan összedolgozzuk. Ezután egyforma nagyságú gombócokat formázunk. a legegyszerűbb egy fagylaltos kanál segítségével.
Ha a hagymánk már alaposan szétfőtt, egy merülő mixerrel pürésítjük az alaplevet, felöntjük vízzel, hogy ne legyen sűrű, sózzuk, és beletesszük a gombócokat. Annyi vizet adunk még hozzá, hogy szinte ellepje a gombócokat. Lassú tűzön puhára főzzük a gombócokat. Amikor már nem olyan nehezek és laza szerkezetűek, késznek nyilvánítjuk.
A tejfölt elkeverjük a keményítővel és vékony sugárban a gombócokhoz csorgatjuk. A lábast forgatva, nehogy a gombócok összetörjenek, elkeverjük a tejfölt a szószban, majd egyet forralunk rajta.
Krumplipürével tálalva a legfinomabb.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése