Régen készültem muffint sütni. Van egy nagy kedvencünk: a meggyes
muffin. Ennek az a különlegessége, hogy nem csak sütőpor kell bele,
hanem ahogy nagyanyám mondta "szódabikabóna". Ettől aztán alaposan
megdagad a sütőben, jó levegőssé és könnyűvé válik. Csak úgy eteti magát.
Nem is szokott a kicsiny magzatom három darab alatt megállni. Na jó, a kisebb
fajtát sütöm, egyszerre 12-t. Ebből az adagból, kb. 20 darab lesz, attól függően, ki hogy adagolja. Ma egy kicsit felturbóztam, tettem bele csokidarát is (el kellett használni, mert már régen lejárt a szavatossága) és egyáltalán nem ártott neki, sőt még inkább kiemelte a meggy ízét.
.
Hozzávalók: 300 g meggybefőtt lecsepegtetve
300 g liszt
3 ek sütőpor
1 tk szódabikarbóna
180 g vaj
150 g cukor
180 g meggyes joghurt
3 db tojás
1 cs vaníliás cukor
40 cl rum
2-3 ek csokidara avagy csokilencse
A sütőt előmelegítjük: légkeveréssel 180C-ra, alsó-felső sütésnél 200C-ra, gáznál 5-6 fokozaton. A muffin formát alaposan kikenjük vajjal vagy éppenséggel szépen belerakjuk a kis papírtálcácskákat. Még mutatósabb is lesz a sütink.
A lisztet levegyítjük a sütőporral és a szódabikarbónával. Vajat, tojásokat, cukrot, vaníliás cukrot, joghurtot és a rumot habosra keverjük. Beledolgozzuk a a lisztes keverékünket, majd beleforgatjuk az alaposan lecsepegtetett meggyet és a csokidarát. Belekanalazzuk a muffin formába, nem baj, ha a forma pereméig ér, nem fog kifolyni, szépen felemelkedik majd. 5 perc sülés után visszavesszük a hőt 20C fokkal és szép pirosra sütjük a muffinjainkat. Rácsra tesszük hűlni és jöhet a következő adag, hacsak nem vagyunk olyan szerencsések, hogy van két muffin formánk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése