Az alap Limara bagettje, némi változtatással az itteni lisztek tekintetében.
Hozzávalók:
500 g kalácsliszt (Type: 550)
100 g tönkölyliszt (Tape: 1050)
18 g élesztő
1 tk cukor
200 g öregtészta
kb 400 ml langyos víz
1 ek só
2 ek olaj
A liszteket keverőtálba szitálom, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot kicsit összevegyítem egy fakanállal. Beleteszem az öregtésztát, sót és olajat, majd elkezdem a dagasztókarral alacsony fokozaton összekeverni a tésztát, miközben folyamatosan adagolom hozzá a vizet. Kicsit lágyabbnak kell lennie, mint a kenyérnél. Ha a tészta már teljesen összeállt, felkapcsolom nagyobb fokozatra és 10 percig dagasztom. Egy fóliával letakarva a duplájára kelesztem. Ez lehet 1 óra, de akár kettő is, liszt, helyiség melege, tészta sűrűsége, sok minden közrejátszik. Lisztezett deszkára borítom, négy felé vágom a tésztát, mindegyiket kinyújtom egy korongnak és egyik oldaláról feltekerem, mint a bejglit. kicsit kisodrom, amolyan nudli módra. Lisztezett tepsire vagy sütőzacskóba teszem és hagyom a duplájára kelni. A sütőt felmelegítem 220C fokra. A bagetteket pengével több helyen bevágom, a zacskóba bespriccelek és a száját összekötöm. A forró sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Ha kivettem ollóval felvágom a zacskót, de nagyon óvatosan, mert a benne lévő forró gőz nagyon éget!!! Rácsra teszem hűlni a bagetteket, kicsit megspriccelem vízzel, hátha cserepesedik. Ha szerencsénk van, igen, ha nincs, akkor van pár "csokito" bagettünk: ronda, de finom. :-)
Finom, puha, ropogós |
Kosárban mutatós, a szájban olvadós! :-) |
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nagyon jól néz ki! Már nekem is kéne öregtésztát csinálnom...
VálaszTörlésholnapra ott a tészta, most gyúrom... :-)
TörlésEz úgy néz ki, amilyennek én szeretem: ropogós kívül, belül pedig fincsi puha... Nyam-nyam, jöhete reggelre hozzánk... ;-)
VálaszTörlésfrissen ropogott, foszlós volt, másnap nem ropogott, de pihepuha volt. Szóval holnap veszem a sütőzacskót és jöhet az újabb experiment.
Törlés