Hozzávalók:
Tészta
1 kg liszt (Type: 505)
40 g élesztő
160 g olvasztott vaj
160 g cukor
1 mk só
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
400 ml tej
Töltelék:
1 kg túró, csepegtetés után 750 g
2 db tojássárgája
cukor, ízlés szerint
1 cs vaníliáscukor
1/2 citrom leve
A munkát előző este kezdjük. A túrót egy durva szövésű konyharuhába tesszük és valahova felakasztjuk, hogy kicsepeghessen belőle a felesleges savó. Néha préselünk is rajta kicsit.
Másnap összekeverjük a többi hozzávalóval.
A lisztet keverőtálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. A tejből elveszünk 100 ml-t meglangyosítjuk, belekeverünk 1 tk cukrot, feloldjuk benne az élesztőt és a lisztbe öntjük. Villával nokedli keménységű kovászt készítünk, megszórjuk liszttel és 20 perc alatt megfuttatjuk. Akkor jó, ha a teteje már lyukacsos. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan kidagasztjuk. Tetejét megszórjuk liszttel és duplájára kelesztjük. Ez tarthat a melegtől, párától függően, akár 2 órát is.
Amikor megkelt, a tésztát kinyújtjuk 4-5 mm vastagra. Kistányér nagyságú karikákat szaggatunk belőle, kicsit nyújtófával még kinyújtjuk.
Kereszt alakban bevágjuk, úgy, hogy a közepén maradjon hely a tölteléknek. Ide kanalazunk egy evőkanálnyit.
Majd egymás után szépen felhajtjuk a szirmokat, kicsit meghúzkodjuk és egymásra simítjuk. Lehet a szembenlévő oldalakat is egymásra helyezni.
Az utolsót széleit megkenjük kicsit tojásfehérjével a belső oldalán, hogy jobban oda tudjuk simítani a többihez és nem váljon el kelés közben. Tepsire helyezzük,kicsit távol egymástól, hogy 20 percet még tudjanak kelni. 180C fokra előmelegített sütőben, szép pirosra sütjük. Ha nagyon pirulna, a teteje, sütőpapírral letakarjuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Klassz ötlet, ki kell próbálnom!!! (hogy mikor, nem tudom, mert annyi recept van már, amit el szeretnék készíteni, mindig tanácstalan vagyok, melyikhez is nyúljak:)
VálaszTörlésSzépek a rózsáid!
Köszönöm! Próbáld ki feltétlenül!
TörlésNekem is nagyon tetszik, láttam már több helyen ezt a formázást. Nagyon dekoratív, de hol van a tültött csirke, nálam megjelent az új posztod, de nem látom sehol:)
VálaszTörlésIgazi szemetgyonyorkodteto szépség. A csirke még hatrarepult a fasírthoz. :))
VálaszTörlés