Tücsök Bogár átvette a stafétát a *Süss! Alkoss!
Díszíts!* kreatív megmérettetésben. És mivel a téma a karamella volt, ami
nekem is nagy kedvencem, egyértelmű volt, hogy benevezek. Valamint az
alkalmak is sorra jöttek- születésnap, több is, Húsvét- s ezek adták a
lehetőséget a kísérletezésre kedvem szerint. Íme a első "versenymű".
Egy igazán mutatós, nagyon különleges ízvilágú torta, aminek alapját Praliné Zsuzsi Tengeri sós muscovado karamellás bonbonja képezte, pontosabban annak a tölteléke. Olyan nagyon karamellás és különleges, hogy gyorsan tortába volt muszáj álmodnom. Ez valósult meg az álomból.
Hozzávalók:
Piskóta:
10 tojás
10 ek cukor
10 ek liszt
1 csipet só
1 kk sütőpor
Krém:
Karamella:
50 ml tejszín
2 cm vaníliarúd
85 g kristálycukor
20 gr glükóz szirup
60 g mascobado/
barna cukor
100 g vaj
1 csapott mokkáskanál
tengeri só
500 g mascarpone sajt
Díszítés:
400 ml tejszín
2 cs habfixáló
2 ek karamellkrém
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a tojásokat
szétválasztjuk, és egy csipet sóval a fehérjéket felverjük. Majd a cukrot
kanalanként adagolva kemény habbá verjük. A tojások sárgáját egyenként óvatosan
belevegyítjük. A lisztet is óvatosan beleforgatjuk, kerek sütőformába öntve,
200 fokon tűpróbáig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Míg a piskóta sül, elkészítjük a karamellánkat:
A tejszínt felforraljuk a vanília kikapart belsejével, lehúzzuk
a tűzről. 2 ek. kristálycukrot felolvasztunk lassan a glükóz sziruppal, belekeverjük
a többi kristálycukrot és világos barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a mascobado vagy
barna cukrunkat. Elkeverjük és borostyánszínre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről,
hozzáöntjük a tejszínt, feloldjuk benne a karamellát, majd beledolgozzuk a
kockákra vágott vajat és a végén a sót. Kihűtjük, legjobb, ha egy éjszakát a
hűtőben érleljük a karamellánkat.
A krémhez a hideg mascarpone sajtba kanalanként
beledolgozzuk a karamellát és robotgéppel vagy mixerrel felhabosítjuk. 2
evőkanál krémet félreteszünk a díszítéshez.
A tortakarikánkat 2 vagy 3 lapra felszeleteljük, megkenjük a
lapokat a krémmel, egymásra borítjuk. A torta tetejét és oldalát is bevonjuk a
krémmel.
A bevonó masszához a hideg tejszínt felverjük félig,
hozzáadjuk a habfixet és a félretett krémet, kemény habbá verjük pár pillanat
alatt. Habzsákba merjük a krémet és az oldalát csillagcsőrrel
díszítjük, a tetejét csokival megcsíkozzuk, majd egy fogpiszkáló segítségével
keresztben a csíkokat áthúzzuk, mint az Eszterházy tortánál. Féllapos csővel a
széleit kidíszítjük. Kicsi csillagcsőrrel a csoki négyzetek közepét is kipingáljuk.
Remekbeszabott gyönyörűség! Gratulálok! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik! Köszönöm!
TörlésCsodás torta! Kíváncsian kóstolnám! :o)
VálaszTörlésKöszönöm! Szólok,ha legközelebb sütök. ;-)
TörlésCsinos darab lett:) Szép a díszítése is:)Szeretjük mi is a karamellt, főleg Aranyember. A glükózszirup az cukorszirup is lehet vagy az valami spéci dolog?
VálaszTörlésKöszönöm! Akkor küldök Aranyembernek legközelebb 1 szeletet, a többit meg Nektek! A glükózszirup meg nem más, mint olvasztott szőlőcukor. Leíráshoz mutató link a Mascobado karamellás sajtkémes tortánál látsz.
TörlésNagyon szépen köszönöm, hogy részt vettél a játékban és nem is egy, hanem két recepttel!
VálaszTörlésA tortád pazar! Feltétlenül kipróbálandó!
Köszönöm szépen! Nálunk sem most volt utoljára. Bátran próbáld ki Te is, garantáltan nem szárad meg!
TörlésNem is tudom, hogy kerülte el eddig a figyelmemet ez a torta itt nálad?! Annyira szép, olyan ügyes vagy! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Próbáld csak ki, nagyon nagy sikert fogsz aratni vele! :-)
TörlésGyönyörűséges ez a torta, gratulálok hozzá és a blogodhoz is! Fel is iratkozom gyorsan! :-)
VálaszTörlésIsten hozott minálunk! Örülök, hogy benéztél és még jobban, hogy jól érzed Magad! Várunk szeretettel, amikor csak időd, kedved engedi! :-) Köszönjük a tortával együtt a dicséretet. Sajnos ő ezt már nem érhette meg. Mert elárulom, a szülinapi tortám volt. Ezzel leptem meg magam. >;-D
VálaszTörlésGyönyörű ez a torta!! Bárcsak ehetnék belőle egy szeletkét! Nagy rajongója vagyok mindennemű karamellnek, de ez a mscarponés krém fantasztikus lehet!!
VálaszTörlésÉs nagyon boldog születésnapot!!!
TörlésKöszönöm a gratulációt! Nagyon érdekes ízvilág volt. Főleg a karamell karakteres íze miatt. Sajtkrémmel is nagyon finom, arról is van fent recept, de ez a kicsit tejszínes-sajtos-karamellás ízvilág nagy tetszést aratott.
VálaszTörlés