A megkelt kenyértésztát kiborítjuk a munkafelületre, lágyan átgyúrjuk.
Kezünkkel koronalakúra kilapogatjuk.
Felső szélét behajtjuk a képzeletbeli felezővonalig, hogy egy egyenes oldalt kapjunk, a széleket ujjainkkal lenyomkodjuk.
Majd a másik felső sarokkal is ugyanígy járunk el.
Hasonlóan hajtogatjuk az alsó sarkokat is.
A hajtogatás után kapott négyszög sarkait is behajtogatjuk
és kicsit ezeket is a tésztába nyomkodjuk.
Mintha túrósbatyut készítenénk.
A hajtogatási sorrend lényegtelen.
Amikor kész a hajtogatás, kicsit felkerekítjük a cipó széleit.
Hajtott oldalával lefelé, kelesztőkosárba vagy akár a sütőedénybe, de lehet tepsire is tenni és duplájára kelesztjük.
Köszi!!! :)))
VálaszTörlésNagyon szívesen! Jön a vekni is hamarosan.
TörlésSzuper! Legközelebb kipróbálom! Nagyon jó kenyereket produkálsz! :o)
VálaszTörlésCsak bátran! Köszi a dicséretet, örülök, hogy tetszik!
TörlésÉn is köszi! Lassan tanulok:) Majd egyszer neki is fogok. Foglamam nem volt hogyan kell formázni sem kenyeret sem cipót, semmit:(
VálaszTörlésGyakorlat teszi a mestert! Hajrá Emi, ess neki!
TörlésT.k jó, hogy megmutattad ezt a formázást, hasznos. :) ...és hogy Emit idézzem, egyszer neki is fogok... :)
VálaszTörlésHát hajrá! Mert hamarosan jön a vekni is!
TörlésNagyon szívesen Lányok! Örülök, hogy segíthettem. Teszek fel veknit is hamarosan és akkor aztán nincs visszaút, kenyérre fel! :-))
VálaszTörlésNagyon gyönyörűek a kenyereid az egyszerű kiflit már többször megsütöttem és nagyon ízlik az egész családnak .kenyérrel kapcsolatban szeretném kérdezni tudnál-e vekni formázást is feltenni a cipó formázásod nagyon szuper jó. előre is köszi
VálaszTörlésKedves Erika!
TörlésNagyon szívesen teszek fel vekniformázást is. A héten sütök majd kemencében, akkor formázok veknit, lefotózom és felteszem. Örülök, hogy tetszik a kifli, nálunk nagyon kedvenc. Ha van még kérdésed, csak tedd fel bátran! :-))
Nagyon szépen köszönöm,hogy segítesz,mert nagyon tudok bénázni a veknikkel.8-9 hónapja sütöm a kenyereket eddig Limara receptjei alapján, amik szintén nagyon jók csakhát ez a fránya formázás megy nehezen.Kiflivel kapcsolatban kérdezné, hogy vajon öregtésztával fellehetne-e turbózni bár így is nagyon nagyon finom.
VálaszTörlésKedves Erika!
TörlésÖrülök, ha segítettem/segíthetek! :-)) Minden további nélkül lehet öregtésztát tenni a kiflihez, bár én nem szoktam, mert csak ritkán keverem az öregtésztát és az élesztőt (pl. teljes kiőrlésű rozzsal készült dolgoknál). A kifliknek kissé kenyér jelleget ad az öregtészta, s mivel ezt akartam elkerülni került bele a tej és csak az élesztő. DE, ha kipróbálod, szívesen veszem a tapasztalataidat és még a blogba is felteszem, ha küldesz fényképet. Nagyon jó így együtt dolgozni és egymást gazdagítani! :-))
Köszönöm a választ, lehet majd megpróbálom ,de így is nagy sikere van.képet pedig nagyon szivesen küldök róla.
VálaszTörlés