Semmi extra, csak egy kenyér. Ajándékba magyar ismerőseinknek, akik hiányolják az otthoni ízeket. Ezért nem tudok, sajnos szeletes képet mutatni, s mivel még forrón lefotóztam, nem látszik, milyen szép cserepes lett. Reggel 6-kor bedagasztottam, 10-re ott illatozott a konyhában. Semmi bonyolult nincs benne és bárki elkészítheti otthon. Minimális befektetett munkával, teljes sikerélmény! Ezt garantálom!
Hozzávalók:
Öregtészta:
200 g simaliszt (Type 405)
20 g élesztő
kb. 200 g víz
Előző este a lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt feloldjuk 50 ml vízbe, a liszthez öntjük és annyi vízzel, hogy a nokedlinél kicsit keményebb tésztát kapjunk, összekeverjük. Fakanállal kicsit verjük, de éppen csak és lefedve a konyhapulton éjjel kelni hagyjuk. Reggelre hólyagokat vet és így jó.
Kenyértészta:
1 kg simaliszt vagy kenyérliszt
öregtészta
1 ek só
kb. 500 ml víz
3 ek olaj
A lisztet egy mély tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Az öregtésztát feloldjuk 400 ml vízben, hozzáadjuk a liszthez és fakanállal elkeverjük. Annyi vizet adunk még hozzá a maradék 100 ml vízből, hogy össze tudjuk állítani a tésztát, nem baj ha ragad, de ne legyen folyós. 10 percet pihentetjük. A munkalapra öntünk 1 ek olajat és a tésztát ezen addig dagasztjuk, amíg szépen összeáll és elkezd a munkalaphoz, valamint a kezünkhöz ragadni. 10 percet pihentetjük, ismét megdagasztjuk 1 ek. olajon, most 20 percet pihentetjük. Az utolsó dagasztást is elvégezzük 1 ek olajon és letakarva duplájára kelesztjük a tésztát. Ez kb. 1-1,5 óra hossza, a helyiség hőmérsékletétől és páratartalmától függően. Ezután a tésztát lazán kézzel kinyomkodjuk egy lappá,
megformázzuk és ruhával bélelt edényben/ kelesztőkosárban 1 órát pihenni, kelni hagyjuk. Közben a tűzhelyet előmelegítjük maximális hőfokon egy fedeles sütőedénnyel, ami lehet öntöttvas, agyag, fém, üveg. Az edény alját megszórjuk grízzel/ liszttel, óvatosan belefordítjuk a tésztát, kereszt alakban megvágjuk és a fedővel letakarjuk. A hőfokot 250C fokra mérsékeljük, gáztűzhely esetén maradhat a maximális fokozat. 50-55 percig lefedve sütjük a kenyerünket. Majd a fedőt levéve 230C fokon, gáz 6-os fokozat, a kellő pirulásig sütjük. A sütőből kivéve rácsra tesszük, vízzel megspricceljük és élvezzük, ahogy pattog, cserepesedik a kenyér.