tulajdonképpen langalló, csak nincs benne élesztő. Nagyon kedvelt volt Elzászban, Badenban és a pfalzi területeken. Különösen újbor idején gyakran szolgálták fel a fogadókban, mivel ízvilágával remekül kiegészíti eme italt.
Másik feladat pedig az volt, hogy kenyérsütéskor megmutassa a kemence hőmérsékletét. Ha megégett, túl gyorsan sült meg, szellőztették a kemencét, mielőtt bevetették volna a kenyereket. Ha lassan sült, még raktak a tűzre.
Hozzávalók:
200 g liszt
2 ek olaj
125 ml víz
só
200 g tejföl
200 g hagyma
100 g szalonna
kevés tejszín
A vízből, olajból, lisztből és a sóból sima tésztát gyúrunk. Nem szabad ragadnia!
A hagymát vékony csíkokra vágjuk, a szalonnával ugyanígy járunk el.
A tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk, megkenjük a tejszínnel elkevert tejföllel és rászórjuk a hagymát, szalonnát.
A legmagasabb fokozaton előmelegítjük a sütőt. 15- 20 perc alatt ropogósra sütjük a lepényünket.
JÓ ÉTVÁGYAT!