Hozzávalók:
1 kg padlizsán sütve, megtisztítva
1 kg paprika (piros, kápia vagy paradicsom vegyesen) sütve, tisztítva
250 g hagyma aprítva
300 ml paradicsomlé
250 ml olaj
só
bors
1-2 babérlevél
A megmosott padlizsánokat jó pár helyen éles késsel megszurkáljuk, nehogy a sütőben szétrobbanjanak. Tepsire tesszük a padlizsánokat és a paprikákat 180C fokos sütőben addig sütjük, míg kissé összeesnek és a héjuk leválik. Ezután letakarjuk a tepsiket egy alufóliával, hogy jobban le tudjuk húzni a héjukat. Előző nap is megsüthetjük, akkor biztosan kihűl. Majd ha kihűlt, megpucoljuk a padlizsánokat és a paprikákat. Húsdarálón ledaráljuk vagy robotgépben aprítjuk fel. A hagymát 100 ml olajon megdinszteljük,
hozzáadjuk a padlizsánt, paprikát, felöntjük a maradék olajjal és a paradicsomlével, sóval, borssal fűszerezzük.A babérlevéllel feltesszük alacsony hőfokon és állandó kevergetés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik és megjelenik az olaj a tetején. Ez 2-3 órát jelent. Ezután én fogtam a botmixert és szépen krémesre turmixoltam az egészet. Lehet ezért most meg fognak kövezni az erdélyiek, de ekkora mennyiségnél ez megvalósítható és legalább Nagyfiú sem nyafoghat, hogy paprikadarab van benne. Tisztára mosott üvegekbe merjük, 5 percre fejre állítjuk az üvegeket, utána száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nekem ebből a mennyiségből 7 üveg padlizsános zakuszka lett és 5 üveggel másnap cukkinivel, de az más módon készült.