Régebben nagy élvezettel vettem részt, szinte az összes Blogkóstoló fordulóban. Mostanság azonban nagyon lelassultam ezen a téren. Mentségemre legyen mondva, hogy más téren pedig nagyon is felgyorsultam. De gondoltam, jelentkezem gyorsan és a sors oly kegyes volt hozzám, hogy
Tündérkonyhát sorsolta ki. Tündi már megnyert egyszer engem ezen a játékon, s most rajtam volt a sor, hogy valamit Tőle válasszak. Gondoltam keresgélek majd szép komótosan. De erre nem került sor, mert megláttam ezt a szalámis rózsát és tudtam, hogy ez kell nekem. Hihetetlenül mutatós és nagyon finom péksütemény.
Hozzávalók:
600 g sima liszt
200 g teljeskiőrlésű rozsliszt
20 g élesztő
1 kk cukor
300 ml + 50 ml tej
1/2 ek só
100 ml étolaj
Az kétfajta lisztet tálba szitáltam, közepébe mélyedést készítettem. Az élesztőt a cukorral feloldottam 50 ml tejben és a liszt közepébe öntöttem összekevertem annyi liszttel, hogy nokedli sűrűségű legyen. 20 perc alatt megfuttattam. Hozzáadtam a sót és a többi tejjel kidagasztottam a tésztát. 10 percet pihentettem és 1 ek olajon ismét megdagasztottam. 20 percet pihentettem, majd ismét 1 ek olajon megdagasztottam a tésztát. Tálban letakarva duplájára kelesztettem.
Munkalapon finoman meggyúrtam a tésztát, 2-3 mm vastagra kinyújtottam. Ezek után akkora korongokat szaggattam a tésztából, mint a szalámi
váltakozva, kissé eltolva egymásra raktam 1-1 tésztakorongot és 1-1szalámit,
majd feltekertem az első korongtól kezdve, kissé megsodortam,
ketté vágtam,
és vágott felével lefelé tepsire állítottam a rózsákat.
Amíg a sütőt bemelegítettem 200C fokra, kelt kissé a péksütemény, majd 25- 30 perc alatt készre sütöttem.
JÓ ÉTVÁGYAT!