Hozzávalók:
1 kg liszt
400 ml tejszín
100 ml tej
40 g élesztő
100 g cukor
1cs vaníliáscukor/ 1 citrom reszelt héja
3 tojás + 1 fehérje
1 csapott tk só
1 tojássárgája kis tejjel hígítva
Az élesztőt a langyos tejben 1 tk cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a megkelt élesztőt, villával annyi lisztet keverünk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjuk, tehát egy gyors kovászt készítünk. Kicsi liszttel megszórjuk és 20 perc alatt megkelesztjük. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összekeverjük. 10 percet pihentetjük, majd alaposan megdagasztjuk. Ezután letakarva ismét 10 percet pihentetjük a tésztát, majd megdagasztjuk. A tésztát kelesztőtálba tesszük , kereszt alakban bevágjuk, hogy jobban keljen és a duplájára kelesztjük. Ezután alaposan átgyúrjuk.
A tésztát két részre osztjuk. A hamis fonáshoz kétféleképpen állhatunk neki:
1. Megoldás:
A tésztát kisodorjuk egy hosszú rúddá, ollóval bevagdossuk, kihajtogatjuk a szirmokat egymás után, mint a videón látható. De ne vágjuk át teljesen, maximum a feléig vágjuk be. Lekenjük tojással, fél órát kelesztjük, majd ismét lekenjük tojással, hagyjuk megszáradni. 200C fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd 180C fokra visszavesszük a hőfokot, 35- 40 perc alatt készre sütjük a kalácsot.
2. Megoldás:
A tésztát kinyújtjuk megközelítőleg négyszögletesre, feltekerjük, mint a mákos/ diós kalácsot, ferdén bevágjuk egy olló segítségével, mint a videón látható. Továbbiakban úgy járunk el mint az első esetében. Sajnos a tepsi összenyomta a kalácsomat, nem lett szép az egyik fele. Ellenben a másik... ;-)
Pihe- puha, foszlós és két napig garantáltan friss, élvezhető, marad!
JÓ ÉTVÁGYAT!
Kérek egy kis szeletkét a kávémhoz! Nagyon ügyes vagy, kéne nekem is kalácsot sütni..
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik! No, majd a nyáron viszem a tésztát és együtt megsütjük! Meg főzöl kávét hozzá! ;-)
TörlésNagyon szép ez a kalászos formázás is, mutatós! :) Olyan szépek a kalácsaid, meg is kívántam, sütni kellene! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka! Nagyon szeretem csinálni és ez most tényleg nagyon finom lett! 4! nap után is friss, puha volt, igaz a kenyér mellett tároltam egy agyagtálban. De akkor is, a 4 nap, az 4 nap, no! :-))
TörlésHamisan is csoda szép:))
VálaszTörlésUgye! :-)) Köszi Móni!
TörlésKenyeret szoktam így megvágni. Olyan ügyes megoldás. Nagyon guszták!
VálaszTörlésLáttam Nálad, nagyon szép kis kenyérke. Azt lehet szépen törni, ezt nem, mert ugye lágyabb a tészta, de nagyon gyors és mutatós formázás.
TörlésLátszik rajta, hogy nagyon finom foszlós... :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen még egyszer a vágódeszkát, nagyon örülök neki, azóta már használtam is ám, és készült róla egy bejegyzés is a blogomon: http://gabicsek.blogspot.hu/2013/04/ajandek-gionettatol.html
Ölellek!
Tényleg látszik! Mert az volt, valóban. Örülök, hogy tetszik az ajándék és jó szolgálatot is tesz! Képzeld! Én is kaptam Apukámtól egy hatalmas vágódeszkát a meglévő helyett a konyhapultra. Erre nem rossz méretet adtam meg! Most vihetem vissza Magyarországra, hogy kicsit legyaluljanak belőle! :-))
Törlés