Az arányok:
500 g liszt
20g élesztő
50 ml víz/ tej
1 mk cukor
1 kg liszt
40 g élesztő
100 ml víz/ tej
1 kk cukor
A cukrot feloldom a folyadékban, majd az élesztőt is alaposan elkeverem benne és 10 perc alatt felfuttatom. Ha már kicsit habzik, akkor jó.
Ezt a habos elegyet beleöntöm a liszt közepébe készített lyukba
Villával nokedli sűrűségűre keverem. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a villával már meg tudom forgatni a kulimászt és magával viszi az alatta lévő lisztet forgatás közben.
20 percet vagy amíg a teteje jó repedezett nem lesz, hagyom kelni, utána dolgozom össze a tésztát a többi hozzávalóval.
Ragyogó ötlet, vittem is a receptedet, mert nekem sincs öregtésztám, mivel nem napi szinten sütök kenyeret, sőt még csak nem is heti szinten, inkább csak télen:-))))
VálaszTörlésÖrülök, hogy Neked is tetszik! Vidd csak bátran, használd! Én még a kalácsot is így sütöm. Nagyon jót tesz neki! :-))
TörlésDe hát mennyi liszthez?
VálaszTörlésKöszönöm az észrevételt és bocsánat a kései válaszért, már javítottam a hiányt. :-))
TörlésEddig úgy tudtam, hogy a kovász nem egyenlő az élesztővel. A kovászos kenyérben nincs élesztő... Vagy igen?
VálaszTörlés