2012. augusztus 8., szerda

Túrós kenyérgombóc

Még szerencse, hogy a képeket mindig beteszem egy-egy étel leírása előtt piszkozatba. Így ha kell, csak gyorsan megírom a receptet és már mehet is fel a blogra. Hát ez nagyon hasznosnak bizonyult most, hogy  a laptop betegeskedik és ráadásul a fényképezőgép zsinórja a laptoptáskában szendereg. Jó messze tőlem. Még csak a rajtalévő képeket sem tudom feltölteni. A receptírás is nagyon lassan halad. Mindig van mit csinálni, van kihez menni. De bevallom, már nagyon hiányzik egy kis blognézegetés, olvasás, írás. Így közkézre bocsátom egyik korábbi találmányomat, ami hazai vizeken nem annyira elterjedt köret, míg nálunk nagyon is közkedvelt. De egy kicsit megbolondítottam, egy nem régiben látott német "főzőcske, de okosan" műsor alapján.


Hozzávalók:

3- 4 szelet szikkadtabb kenyér felkockázva
50 g túró
1 db tojás
kb. 200 ml tej, felforralva

zöldfűszer keverék (lestyán, zeller, petrezselyem), lehet szárított is
bors

A kenyérkockákat, halványra pirítjuk a sütőben, ettől kellemes zamata lesz. Amikor kihűlt egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a túrót, tojást, sót, fűszereket és annyi tejjel, amennyitől szépen összeáll a tészta (ha kicsit lágyabb, nem baj, a kenyér majd felveszi a folyadékot) elkeverjük. Egy órát pihentetjük, ezalatt 3-4- szer megkeverjük. Ha túl keménynek találnánk, kis tejjel hígítjuk, hogy jól formázható legyen. Fazékban sóval vizet forralunk és egy fagylaltos kanál (kezünk) segítségével szép formás gombócokat formálunk. A forrásban lévő vízbe tesszük és az újraforrástól számítva 10 percig szép lassan főzzük. Szűrőkanállal pici olajjal kikent tálba szedjük.

Köretnek kiváló szaftos húsok, pörköltek mellé. Magában, salátával kitűnő könnyű ebéd. 

Ha valaki tartalmasabbra szeretné készíteni, tehet bele 50 g pirított sonkakockát is.



7 megjegyzés:

  1. Guszta nagyon! És nagyon szuper az a kis pite formád is,tetszik:))

    VálaszTörlés
  2. Érdekes köret, még sosem hallottam róla:) Praktikus is, jó a maradék kenyér elhasználására:)

    VálaszTörlés
  3. Már el is képzeltem mellé a marhát vadasan...Az a kedvenc ételem. Máris mentem ezt a túrós változatot, nagyon ígéretes gombóckák! :O)

    VálaszTörlés
  4. Szuper!Nekem is a vadas jutott eszembe, hogy az jó lenne mellé.

    VálaszTörlés
  5. Hűha, ez kipróbálós lesz nálam is! :)

    VálaszTörlés
  6. :))) én is a vadasra gondoltam rögtön, mikor megláttam! :))) Nagyon guszta, és a piteformáid, óóóó... :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépen köszönöm a szép szavakat Lányok! Ezt a gombócot még nem csináltam vadashoz, de a sima kenyérgombóc mindig állandó köret nálunk ehhez a fenséges étekhez. A kis piteformák még kipróbálásra várnak. Csak az alkalmas receptre várnak. :-))

    VálaszTörlés