2013. március 3., vasárnap

Egészben sült liba

Szegény liba, nem halálozott el hiába Lengyelországban. Hiszen beteljesítette vágyaim netovábbját. Mindig szerettem volna libát sütni egészben, de valahogy sohasem jött ki úgy a lépés. Még karácsonyra szántuk ünnepi ebédnek, de nem sikerült sorsát beteljesítenie, leszavazták.Viszont most feltétlen szükségét éreztem egy igazi jó kis libasültnek. Vendégeket is hívtunk, felbontottunk egy 18 éves tokaji száraz szomorodnit és csaptunk egy fejedelmi ebédet.

Előtte azonban 2 órán keresztül tokoztam az állatot szemöldökcsipesszel és így sem sikerült az összeset eltávolítani. Szerintem az egész libasütés legnehezebb része eme akció, a többit már elvégzi a sütő.


Hozzávalók:

1db 4-5 kilós liba

5-6 óra sütési idő

kb. 200 ml tejszín
étkezési keményítő

A kilógó hájdaraboktól megszabadítjuk az állatot, jó lesz majd zsírnak. A libát kívül, belül besózzuk, legjobb, ha a sütés előtti este. A szárnyait a testéhez kötözzük, a lábait egy spárgával összekötjük. Egy fedeles sütőedénybe fektetjük mellével lefelé, ennek híján egy tepsibe tesszük és alufóliával betakarjuk. 120C fokon sütjük egy órát, majd megszemléljük, hogyan is áll a libánk. Ha már sül, tovább sütjük, ha nem, emelünk a hőn 150C fokra. Újabb 1 óra elteltével a libánkat a hátára fordítjuk és a mellét megszurkáljuk egy vastagabb tűvel, hogy a zsír ki tudjon sülni, de csak szép lassan. Így a hús porhanyós marad, de nem lesz a libánk zsíros. A 3. óra elteltével a libát a hátára fordítjuk és itt is megszurkáljuk, közben, ha sok lenne  a zsír a liba alatt, leöntjük. Ha van húshőmérőnk, szúrjuk a 4. óra elteltével a liba combjába, amennyiben a belső hőmérséklet min. 70-77C fok vagy felette van, a libánk megsült, elkezdhetjük pirítani. Ennek hiányában, ha már látszanak az alsó comb csontjai, lassan készen lesz az állatunk. Feltekerjük a hőt 220-220C fokra és fedő nélkül a hátát ropogósra pirítjuk, majd megfordítjuk és a mellével is így járunk el. Ezután  tálra tesszük és 15-20 percet pihentetjük szeletelés előtt.

A zsírt egy edénybe szedjük, a megmaradt szaftot egy lábasban felforraljuk, tejszínt elkeverjük a keményítővel és hozzáadjuk a pecsenyeléhez, majd beforraljuk. Szalvétagombóccal, krumplipürével, párolt lilakáposztával tálaljuk. Ezek leírása következik!


8 megjegyzés:

  1. Óhhhh, nem is tudom mit kóstoltam volna először szívesebben, azt a finom Tokajit vagy ezt a fejedelmi libát...? Ilyen sorrendben! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van Zsuzsa! Mi is ittunk először, aztán ettünk, nem törődtünk a fogyókúrával! :-))

      Törlés
  2. Hűha, ez nagyon jól hangzik és nagyon jól néz ki, a vendégeitek elégedettek lehettek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meghiszemazt! :-)) Annyira jó lett a szósz, hogy egy rúd fagyasztott szalvétagombócot és egy tálka szaftot el is vittek haza. :-))

      Törlés
  3. Most sutom epp a tanacsod alapjan majd megirom higyan sikerult! Gyula Krakkóból

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gyula!
      Epedve várom a végeredményről az értesítést! :-)) Nálunk nagy nyerő volt! Boldog Karácsonyt Nektek!

      Törlés