2013. március 25., hétfő

Briós





A tészta ugyanaz, mint a fonott kalácsé, viszont a formázás a klasszikus briósé. Nem bonyolult, érdemes nekifogni, és bezsebelni a dicséreteket. Valamint nagyon praktikus tízórainak, uzsonnára, vajjal, lekvárral.


Hozzávalók:
500 g liszt
1 cs szárított élesztő/ 20 g friss élesztő
50 g cukor
1 cs vaníliás cukor/ fél citrom reszelt héja
2 db tojás + 1 tojásfehérje, abból a tojásból, amivel lekenjük a kalácsot
250 ml tejszín!

+ 1 tojássárgája lekenéshez

A lisztet  összekeverjük a szárított élesztővel. Amennyiben friss élesztőt használnánk, 50 ml langyos tejszínben egy kk cukorral futtassuk fel és ezután öntsük a liszthez. Adjuk a cukrot, vaníliás cukrot/ citromhéjat, a tojásokat és a fehérjét, tejszínt a liszthez. Keverjük össze és 10 percig hagyjuk pihenni. Kicsit olajozott/ lisztezett felületen dagasszuk meg alaposan a tésztát és letakarva kelesszük duplájára. Osszuk el a tésztát 100 g-os darabokra.

      Gömbölygessünk zsemléket,       2/3 részénél készítsünk nyakat,      lapítsuk el, nyomjuk be a  
                                                                                                              vastagabb részt,

          lyukasszuk óvatosan ki,               vezessük át a lyukon a               zsírozott muffin- vagy
                                                              tészta másik felét,                 briósformába helyezzük.
                                                                                                         
Kenjük le tejjel hígított tojássárgával, majd hagyjuk duplájára kelni, de legalább addig, míg kitölti a formát. Ismét kenjük le tojássárgával, hagyjuk megszáradni, majd 180C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük készre. 

Egy kis videós segítség a formázáshoz:






JÓ ÉTVÁGYAT!



8 megjegyzés:

  1. A briós és a kalács is nagyon szépre sikeredett, ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés
  2. Szép kis briósokat készítettél.:) Tetszik a formája, én is kifogom majd próbálni. köszi szépen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok a Te briósaidra! :-)) Örülök, hogy tetszik!

      Törlés
  3. Nagyon jók lettek, mindig olyan kis vidámnak tartottam ezt a formázást, az embernek jó kedve lesz tőle már ha ránéz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazi kis kézbefogható darabok ezek. Nálunk nagy kedvencek! :-))

      Törlés
  4. De kis helyesek... :o)
    Szép Húsvétot kívánok, és jó pihenést!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabriella! Remélem Nektek is jól teltek az ünnepek! :-))

      Törlés