De térjünk vissza az eredeti témánkhoz. Az öregtésztás kenyérsütés nagyon bevált nekem. Mivel azonban a kovásszal készült kenyerek valamiért roppant módon izgatják a fantáziámat, ahogy megláttam, hogy öregtésztából is lehet kovászt készíteni, rögtön ki is próbáltam. S már ez egészen közel van, a természetes kovászhoz. S ha egyszer lesz annyi időm, hogy végre nekifogjak a kovásznak, arról is beszámolok majd.
Hozzávalók:
1 kg búza kenyérliszt (Type 1050) (nálam most Nagyi titka)
300 g öregtészta kovász
1 ek só
2 ek olaj
1 ek citromlé
Az öregtészta kovászt előző este is elkészíthetjük, mert kellemesen elkeleget magában a konyhapulton. Ha szép hólyagos hozzáadjuk a többi hozzávalót és egy kissé lágyabb tésztát készítünk. Hagyjuk duplájára kelni, de vigyázzunk, lehet tovább tart, mint élesztővel. Kicsit átgyúrjuk és megformázzuk. Ismét a duplájára kelesztjük, A sütőt felfűtjük 250C fokra, egy helyen bevágjuk a kenyerünket. A sütőedény tetejét alaposan bespricceljük alaposan vízzel és 50 percig lefedve sütjük. Ezután mérsékeljük a tüzet 200C fokra és 10 percig így sütjük. Ha még nem lennénk a kenyérkénk színével elégedett, akkor fedő nélkül sütjük tovább.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Hát ez nagyon guszta lett,csak a sarkát ha kérhetném:))Én is szeretek öreg tésztával keleszteni nagyon.
VálaszTörlésHát a sarkán itthon is vita van, de a vendég elsőbbséget élvez. ;-)) Ha az öregtészta bejött Neked, javaslom, hogy próbáld ki az öregtésztával készült kenyérből elvett tésztával kovászt készíteni. Sőt az abból elvett tésztával kenyeret sütni. Az élmény egészen más, feledhetetlen. Kicsit lágyabbra kell hagyni a tésztát és egészen kovászos jellegű lesz a kenyér.
TörlésÁlomszép lett a kenyered! Csodálatos! Mintha mindig is ezt csináltad volna!!! :-)
VálaszTörlésÖrülök, ha tetszik, köszönöm a dicséretet! :-))
TörlésRemélem egyszer én is ilyen csodálatos kenyereket fogok sütni, mint Te! :) Évekkel ezelőtt sütöttem kenyeret, de már rég próbáltam - nagyon kevés kenyér fogy nálunk egyébként is. De mostanában kacérkodom a gondolattal, hogy újból kellene kenyereket sütnöm... (persze, majd inkább ősz körül vetem fel újra ezt az ötletet;-)
VálaszTörlésHogy fogsz ilyet, drága Gabriellám, abban nem kételkedem!!! Csak ess neki! Bár hőségben (ami nálunk még nincs) nem a legjobb, de én szaunának fogom fel. Valamint lefedve, a napon kelesztek, hát mit ne mondjak , fele idő alatt készen vagyok, mint egyébként. A sütő sem ontja a meleget olyan veszettül, legnagyobb ámulatomra, mert lefedve és légkeveréssel sütök. Szóval, csak rajta, rajta! Ja, és én kézzel dagasztok. Remek érzés, hogy a kezem alatt alakulnak ezek a szépségek. ;-))
TörlésGyönyörű lett:) Nekem most öregtésztám sincs, mert annyira kevés kenyeret eszünk, hogy alig sütök, talán 1-szer 1 héten. De ha több kenyér fog fogyni kipróbálom az öregtészta kovászt:)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik! Mi is kevés kenyeret eszünk, egy ilyen, öregtészta kivétele után kb, 1,5 kilós kenyér elég 1 hétig, beleértve a hétvégét is. Az öregtészta kovászt meg meleg szívvel ajánlom. Eláll 1 hétig a hűtőben minden odafigyelés nélkül.
TörlésEz egyszerűen gyönyörű!!! Mindig éhes leszek, ha meglátom.:-) Lehet írtad már...milyen sütővel sütöd? Gáz, villany?
VálaszTörlésKöszönöm Anikó! Villannyal sütök, légkeveréssel és 250- 260 fokon, öntöttvas wokban, fedővel. 50 percig rá sem nézek a kenyérre, utána megnézem, és még 10 percig sütöm 200 fokon. Ha mg nem lenne elég szép a színe, fedő nélkül még 10 percet pirítom 200 fokon. Nálam ez vált be.
TörlésÉrtem, köszi, be kellene szereznem nekem is ilyen wokkot. Csak nagy fa nyelüm van!:-)
VálaszTörlésBekevertem az öregtésztát :)
VálaszTörlésSzerintem este már sütöm is :)
Kíváncsian várom a végeredményt! :-)) Sok sikert!
Törléscsinálok majd képet ,de ha nemsikerül megint 1 hétig durcizok LOOL
VálaszTörlésérdekes ez az idő,amit kiír nálam ,mert most 14:02-van :P
VálaszTörlésja és köszönöm :))
http://kepfeltoltes.hu/view/120722/bucika_005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
VálaszTörlésHááát ,ez nem olyan szép ,mint a Tiéd :( :)))
De ez lett belőle,:)
Ez szép bucika lett Marcsi! Milyen a belseje? Szép foszlós, lyukacsos, szivacsos? Mert akkor el ne keseredj! Ez a kenyér lényege. A kenyér tetejét csak közvetlen a sütőbe tolás előtt vágd meg, akkor nem nyílik annyira szét, inkább megemelkedik. De a mostani bucikád is szép magas.
Törlés1 hétre elment a kedvem ,megint :))))
VálaszTörlésHát ezt nem csodálom, mert egy ekkora kenyér nálunk is elég 1 hétig. De kedved ne szegje semmi!!! Nekem is tartott vagy pár hónapig, mire begyakoroltam mindent és rájöttem a dolog nyitjára. :D Köszönöm a képet, kedves volt Tőled! :-))
Törlésnagyon finom lett ,tonképpen ez lett eddig a legfinomabb :P ,de nem lett olyan mint a Tiéd :( :P
VálaszTörlésJAj, már Te drága Marcsi! Ha finom, akkor a legfontosabb lépést megtetted, legközelebb szép is lesz! :-)) És nem lehet olyan, mint az enyém, az gionettás a tiéd meg Marcsis! ;-D
Törléshttp://kepfeltoltes.hu/120722/bucika_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
VálaszTörlésA hiányzó részt már megettem :))
Nagyon szép a belseje! Ahogy látom, még melegen elfogyott az a kis sarka. ;-))
TörlésDe a gionettást szeretnéém :D
VálaszTörlésAhogy látom, lesz az hamarosan olyan is! Akár már a jövő héten. De ha hiszed, ha nem, én is sütöttem nem régen olyan kenyeret, ami csodálatosan lyukacsos volt, de nem kelt meg. :)) Ki kellett adnom a kutyának, ehetetlen volt már 2 nap múlva. Soha nem jártam még így. :-D
Törlés