2012. június 26., kedd

Öregtészta kovászos búzacipó

Említettem már az előző bejegyzésemben, hogy további kísérleteket végeztem kenyérsütés ügyben, Jelentem nagyon jól haladok a tökéletes ropogós héjú és puha belű búzakenyér felé. Valamint a többi kenyér ideális összeállításához is jó tapasztalatokat szerzek. Ugyanis ahogy észrevettem, az igazi magyar kenyér elkészítése nem nehéz, csak tudni kell, hogy "hol vannak a cölöpök", ahogy a régi vicc mondja. Mert egy teljeskiőrlésű rozskenyér, egy hatmagos és társai sosem lesznek ropogós héjúak. S ha az ember nem szárítja ki, elég sokáig zamatosak, szaftosak maradnak.
De térjünk vissza az eredeti témánkhoz. Az öregtésztás kenyérsütés nagyon bevált nekem. Mivel azonban a kovásszal készült kenyerek valamiért roppant módon izgatják a fantáziámat, ahogy megláttam, hogy öregtésztából is lehet kovászt készíteni, rögtön ki is próbáltam. S már ez egészen közel van, a természetes kovászhoz. S ha egyszer lesz annyi időm, hogy végre nekifogjak a kovásznak, arról is beszámolok majd.


Hozzávalók:

1 kg búza kenyérliszt (Type 1050) (nálam most Nagyi titka)
300 g öregtészta kovász
1 ek só
2 ek olaj
1 ek citromlé

Az öregtészta kovászt előző este is elkészíthetjük, mert kellemesen elkeleget magában a konyhapulton. Ha szép hólyagos hozzáadjuk a többi hozzávalót és egy kissé lágyabb tésztát készítünk. Hagyjuk duplájára kelni, de vigyázzunk, lehet tovább tart, mint élesztővel. Kicsit átgyúrjuk és megformázzuk. Ismét a duplájára kelesztjük, A sütőt felfűtjük 250C fokra, egy helyen bevágjuk a kenyerünket. A sütőedény tetejét alaposan bespricceljük alaposan vízzel és 50 percig lefedve sütjük. Ezután mérsékeljük a tüzet 200C fokra és 10 percig így sütjük. Ha még nem lennénk a kenyérkénk színével elégedett, akkor fedő nélkül sütjük tovább.



















JÓ ÉTVÁGYAT!

25 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon guszta lett,csak a sarkát ha kérhetném:))Én is szeretek öreg tésztával keleszteni nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a sarkán itthon is vita van, de a vendég elsőbbséget élvez. ;-)) Ha az öregtészta bejött Neked, javaslom, hogy próbáld ki az öregtésztával készült kenyérből elvett tésztával kovászt készíteni. Sőt az abból elvett tésztával kenyeret sütni. Az élmény egészen más, feledhetetlen. Kicsit lágyabbra kell hagyni a tésztát és egészen kovászos jellegű lesz a kenyér.

      Törlés
  2. Álomszép lett a kenyered! Csodálatos! Mintha mindig is ezt csináltad volna!!! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszik, köszönöm a dicséretet! :-))

      Törlés
  3. Remélem egyszer én is ilyen csodálatos kenyereket fogok sütni, mint Te! :) Évekkel ezelőtt sütöttem kenyeret, de már rég próbáltam - nagyon kevés kenyér fogy nálunk egyébként is. De mostanában kacérkodom a gondolattal, hogy újból kellene kenyereket sütnöm... (persze, majd inkább ősz körül vetem fel újra ezt az ötletet;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy fogsz ilyet, drága Gabriellám, abban nem kételkedem!!! Csak ess neki! Bár hőségben (ami nálunk még nincs) nem a legjobb, de én szaunának fogom fel. Valamint lefedve, a napon kelesztek, hát mit ne mondjak , fele idő alatt készen vagyok, mint egyébként. A sütő sem ontja a meleget olyan veszettül, legnagyobb ámulatomra, mert lefedve és légkeveréssel sütök. Szóval, csak rajta, rajta! Ja, és én kézzel dagasztok. Remek érzés, hogy a kezem alatt alakulnak ezek a szépségek. ;-))

      Törlés
  4. Gyönyörű lett:) Nekem most öregtésztám sincs, mert annyira kevés kenyeret eszünk, hogy alig sütök, talán 1-szer 1 héten. De ha több kenyér fog fogyni kipróbálom az öregtészta kovászt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Mi is kevés kenyeret eszünk, egy ilyen, öregtészta kivétele után kb, 1,5 kilós kenyér elég 1 hétig, beleértve a hétvégét is. Az öregtészta kovászt meg meleg szívvel ajánlom. Eláll 1 hétig a hűtőben minden odafigyelés nélkül.

      Törlés
  5. Ez egyszerűen gyönyörű!!! Mindig éhes leszek, ha meglátom.:-) Lehet írtad már...milyen sütővel sütöd? Gáz, villany?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Anikó! Villannyal sütök, légkeveréssel és 250- 260 fokon, öntöttvas wokban, fedővel. 50 percig rá sem nézek a kenyérre, utána megnézem, és még 10 percig sütöm 200 fokon. Ha mg nem lenne elég szép a színe, fedő nélkül még 10 percet pirítom 200 fokon. Nálam ez vált be.

      Törlés
  6. Értem, köszi, be kellene szereznem nekem is ilyen wokkot. Csak nagy fa nyelüm van!:-)

    VálaszTörlés
  7. Bekevertem az öregtésztát :)
    Szerintem este már sütöm is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várom a végeredményt! :-)) Sok sikert!

      Törlés
  8. csinálok majd képet ,de ha nemsikerül megint 1 hétig durcizok LOOL

    VálaszTörlés
  9. érdekes ez az idő,amit kiír nálam ,mert most 14:02-van :P
    ja és köszönöm :))

    VálaszTörlés
  10. http://kepfeltoltes.hu/view/120722/bucika_005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    Hááát ,ez nem olyan szép ,mint a Tiéd :( :)))
    De ez lett belőle,:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez szép bucika lett Marcsi! Milyen a belseje? Szép foszlós, lyukacsos, szivacsos? Mert akkor el ne keseredj! Ez a kenyér lényege. A kenyér tetejét csak közvetlen a sütőbe tolás előtt vágd meg, akkor nem nyílik annyira szét, inkább megemelkedik. De a mostani bucikád is szép magas.

      Törlés
  11. 1 hétre elment a kedvem ,megint :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ezt nem csodálom, mert egy ekkora kenyér nálunk is elég 1 hétig. De kedved ne szegje semmi!!! Nekem is tartott vagy pár hónapig, mire begyakoroltam mindent és rájöttem a dolog nyitjára. :D Köszönöm a képet, kedves volt Tőled! :-))

      Törlés
  12. nagyon finom lett ,tonképpen ez lett eddig a legfinomabb :P ,de nem lett olyan mint a Tiéd :( :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. JAj, már Te drága Marcsi! Ha finom, akkor a legfontosabb lépést megtetted, legközelebb szép is lesz! :-)) És nem lehet olyan, mint az enyém, az gionettás a tiéd meg Marcsis! ;-D

      Törlés
  13. http://kepfeltoltes.hu/120722/bucika_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    A hiányzó részt már megettem :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép a belseje! Ahogy látom, még melegen elfogyott az a kis sarka. ;-))

      Törlés
  14. De a gionettást szeretnéém :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy látom, lesz az hamarosan olyan is! Akár már a jövő héten. De ha hiszed, ha nem, én is sütöttem nem régen olyan kenyeret, ami csodálatosan lyukacsos volt, de nem kelt meg. :)) Ki kellett adnom a kutyának, ehetetlen volt már 2 nap múlva. Soha nem jártam még így. :-D

      Törlés