2012. június 2., szombat

Pulykamell Wellington módra

Egyszer régen, nagyon régen, a Nők Lapjában találtam ezt a receptet, még karácsony előtt. Nagyon tetszett, meg is valósítottam, mert az a kimondottan "előredolgozós" sült, dekoratív és mégis frissen elkészíthető, mire jönnek a vendégek. Legnagyobb meglepetésemre a sógornőm is ugyanezt készítette. Szóval a családban megmaradt amolyan igazi ünnepi éteknek, már évek óta. Most is ilyen alkalomra készült, de már jóval régebben, csak valahogy elkallódott a rengetegben. Most megtaláltam és közkinccsé teszem. Talán valaki pont ilyet keres. ;-)

Ünnepi díszben, rózsákkal, levelekkel, indákkal. Felismerhető?

Hozzávalók:

1,5 kg pulykamellfilé egyben
100 g húsos füstölt szalonna
4-6 gerezd fokhagyma
100 ml száraz fehérbor
2 fej hagyma

bors

Gombamártás:

300 g champignon gomba
1 fej hagyma
2 ek paradicsompüré
1/2 kk kakukkfű
2 ek liszt
1 db tojás


1 cs leveles tészta (500 g)

Előző este a szalonna felét vékony csíkokra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és a gerezdeket félbevágjuk. A húst megszabadítjuk a bőrétől, ha lenne és a hártyáktól. A rostok mentén bemetsszük és a szalonnát a fokhagymával felváltva a lyukakba tűzdeljük. A húst összekötözzük, hogy szép formásra süljön


Egy sütőtálba helyezzük, legjobban nekem a római tál jött be. Befedjük a szeletekre vágott maradék szalonnával, mellé helyezzük a felkarikázott hagymát, meglocsoljuk a borral, lefedjük és hideg sütőbe tolva, 180C fokon készre pároljuk. Egy éjszakára, de legalább 12 órára hidegre tesszük.


Amíg a hús sül, elkészítjük a gombamártást. A gombát apró kockákra vágjuk, a hagymát lereszeljük.A hagymát 1 ek olajon megfonnyasztjuk, a gombát rádobjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a kakukkfüvet, sót, borsot. Fedő alatt készre pároljuk, majd ezt is hidegre tesszük. Másnap összekeverjük, 1 a tojással és a liszttel.

Másnap a leveles tésztát, ha mélyhűtött, kinyújtjuk, ha csak hűtött, kiterítjük. A gombapép 1/3-t kiterítjük a tészta közepén. Ráhelyezzük a kötelékeitől megszabadított húst. Ezt is beborítjuk a gombával. Szépen becsomagoljuk a a husit, a leeső széleket szépen elrendezzük a tésztán. Lekenjük 1 tojássárgájával és 180C fokon, ha lehet légkeveréssel, de nekem már sikerült gázsütőben is, szép pirosra sütjük. ű
Legalább 10perc pihentetés után szeleteljük. Hercegnőburgonya vagy burgonyapüré illik hozzá.



Felvágva, ezt is csak úgy futtában csíptem el a sáskahad elől


















JÓ ÉTVÁGYAT!

6 megjegyzés:

  1. Felismerhető hát! Gyönyörűen néz ki. És az utolsó képen látszik, hogy nagyon finom is lehet! Hmmm, megkóstolnám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legközelebb fénypostázok egy pár szeletet! ;-) Örülök, hogy tetszik!

      Törlés
  2. Nálunk is karácsonykor készült, valóban isteni és mutatós étel. A tiéd meg igazán jól mutat a díszítésekkel, na meg felvágva is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amolyan jollyjoker nálunk és mindig sikert arat. Jó hallani, hogy máshol is így van ez!

      Törlés
  3. Nagyon guszta lett!És finom is lehetett!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Az előbb hüleséget írtam, törölnöm kellett. Szóval lesznek még ilyen finomságok, rögtön holnap, egyszerű, de nagyszerű.

      Törlés