Ünnepi díszben, rózsákkal, levelekkel, indákkal. Felismerhető? |
Hozzávalók:
1,5 kg pulykamellfilé egyben
100 g húsos füstölt szalonna
4-6 gerezd fokhagyma
100 ml száraz fehérbor
2 fej hagyma
só
bors
Gombamártás:
300 g champignon gomba
1 fej hagyma
2 ek paradicsompüré
1/2 kk kakukkfű
2 ek liszt
1 db tojás
só
1 cs leveles tészta (500 g)
Előző este a szalonna felét vékony csíkokra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és a gerezdeket félbevágjuk. A húst megszabadítjuk a bőrétől, ha lenne és a hártyáktól. A rostok mentén bemetsszük és a szalonnát a fokhagymával felváltva a lyukakba tűzdeljük. A húst összekötözzük, hogy szép formásra süljön
Egy sütőtálba helyezzük, legjobban nekem a római tál jött be. Befedjük a szeletekre vágott maradék szalonnával, mellé helyezzük a felkarikázott hagymát, meglocsoljuk a borral, lefedjük és hideg sütőbe tolva, 180C fokon készre pároljuk. Egy éjszakára, de legalább 12 órára hidegre tesszük.
Amíg a hús sül, elkészítjük a gombamártást. A gombát apró kockákra vágjuk, a hagymát lereszeljük.A hagymát 1 ek olajon megfonnyasztjuk, a gombát rádobjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a kakukkfüvet, sót, borsot. Fedő alatt készre pároljuk, majd ezt is hidegre tesszük. Másnap összekeverjük, 1 a tojással és a liszttel.
Másnap a leveles tésztát, ha mélyhűtött, kinyújtjuk, ha csak hűtött, kiterítjük. A gombapép 1/3-t kiterítjük a tészta közepén. Ráhelyezzük a kötelékeitől megszabadított húst. Ezt is beborítjuk a gombával. Szépen becsomagoljuk a a husit, a leeső széleket szépen elrendezzük a tésztán. Lekenjük 1 tojássárgájával és 180C fokon, ha lehet légkeveréssel, de nekem már sikerült gázsütőben is, szép pirosra sütjük. ű
Legalább 10perc pihentetés után szeleteljük. Hercegnőburgonya vagy burgonyapüré illik hozzá.
Felvágva, ezt is csak úgy futtában csíptem el a sáskahad elől |
JÓ ÉTVÁGYAT!
Felismerhető hát! Gyönyörűen néz ki. És az utolsó képen látszik, hogy nagyon finom is lehet! Hmmm, megkóstolnám!
VálaszTörlésLegközelebb fénypostázok egy pár szeletet! ;-) Örülök, hogy tetszik!
TörlésNálunk is karácsonykor készült, valóban isteni és mutatós étel. A tiéd meg igazán jól mutat a díszítésekkel, na meg felvágva is:)
VálaszTörlésAmolyan jollyjoker nálunk és mindig sikert arat. Jó hallani, hogy máshol is így van ez!
TörlésNagyon guszta lett!És finom is lehetett!:)
VálaszTörlésKöszönöm! Az előbb hüleséget írtam, törölnöm kellett. Szóval lesznek még ilyen finomságok, rögtön holnap, egyszerű, de nagyszerű.
Törlés