2012. június 10., vasárnap

Blogkóstoló 3. - Rakott kel kölessel

A Blogkóstoló 3. alkalmából a szerencse Krinsz blogját, az ezmegazt sorsolta ki nekem. Nagyon érdekes volt, megismerkednem sok reformétellel. Nálunk a hús rendszeresen szerepel az étlapon, de elgondolkodtam, miért is ne csökkentsük ennek a mennyiségét. Lemondani nem tudunk róla, de hús nélkül is lehet finomakat, sőt nagyon is finomakat készíteni.
Krinsznél a bőség zavarával kellett küzdenem, mert annyi, de annyi finomság található nála, hogy majdnem idáig tartott "végigkóstolnom" a kínálatot. A döntés is nehezemre esett, de győzött a kedvenc ételem megreformált változata: rakott kel kölessel.
Mit ne mondjak, a hús nem hiányzott belőle. A köles tökéletesen fűszerezhető, nagyon finom aromája van. Eddig csak puffasztott kölesgolyóként ismertem, mint afféle bébinasit, de most már fel kell vennem az étlapra. 


Akkor jöjjön a recept, amit Krinsztől vettem át, majdnem 1 az 1-ben. Néhol változtattam csak, a helyi viszonyoknak és a bolt kínálatának tekintetében.

Hozzávalók:

½ kelkáposzta ( 9 db levél) nálam most kínai kel, nem volt más a boltban, ez is nagyon ízletes
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 tk. piros paprika (ez háziból készült és több kell belőle)
1 cs köles
1 cs rizs
5 dkg sajt
1 kis pohár tejföl
extra szűz olivaolaj (amiben a hagymát meg tudjuk dinsztelni)
2 csipet bors
½ tk. őrölt kömény (én kihagytam, Nagyfiú nem szereti)

A káposztát leveleire szedjük, megmossuk, feldaraboljuk és sós vízben  5-10 percig főzzük.
A kölest és a rizst külön-külön alaposan megmossuk.
A rizst 1 ek olajon megpirítjuk és dupla mennyiségű sós vízben megfőzzük.
A hagymát megtisztítjuk, apró darabokra  vágjuk, majd kevés  olajon megfonnyasztjuk.
Beletesszük a kölest, a fűszereket  és kb. kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük.
Egy tálat kikenünk olivaolajjal és belerétegezzük a hozzávalókat:
1 sor kelkáposzta, 
1 sor rizs,
1 sor köles
1 sor káposzta
a tejföl
a végén reszelünk rá sajtot.
Sütőben, 200C fokon kb. 35-40 perc alatt, a sajt pirulásáig sütjük





















JÓ ÉTVÁGYAT!

10 megjegyzés:

  1. Lenne hozzá étvágy az biztos! :o)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik! Remek étek. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, hogy a kölest választottad, szívügyem a népszerűsítése. Örülök, hogy ízlett, szerintem is nagyon jól fűszerezhető. Nagyon mutatós lett:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a dicséretet! Jól esik ez, főleg a "szülőanyától". Már mocorog a fejemben a köleskása gombóc receptje. Azt hiszem az édes étel lesz. :-)

      Törlés
  4. Nekem is egyik kedvencem a köles, hál istennek szeretjük is. Nagyon jól sikerült, jól mutat, finom is, szóval remek választás volt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy kedvenc lett nálunk is. Nagyfiú nyersen ropogtatta, mint a kristálycukrot.

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Csak úgy falta kis családom. És még másnap is kelendő volt! Csak ajánlani tudom!

      Törlés