2012. június 15., péntek

Cipó formázása

Sokan kérdezték már, hogyan is kell a cipót szép kerekre formázni. Fogalmam sincs, hogyan kell, nem tanultam. Kicsit felszedtem innen is, onnan és kialakult a gionetta- féle cipóformázás.

A megkelt kenyértésztát kiborítjuk a munkafelületre, lágyan átgyúrjuk. 

Kezünkkel koronalakúra kilapogatjuk.

Felső szélét behajtjuk a képzeletbeli felezővonalig, hogy egy egyenes oldalt kapjunk, a széleket ujjainkkal lenyomkodjuk.

 Majd a másik felső sarokkal is ugyanígy járunk el.
 
 




 Hasonlóan hajtogatjuk  az alsó sarkokat is.



















  







A hajtogatás után kapott négyszög sarkait is behajtogatjuk





és kicsit ezeket is a tésztába nyomkodjuk.











 

Mintha túrósbatyut készítenénk.










 


 A hajtogatási sorrend lényegtelen.








Amikor kész a hajtogatás, kicsit felkerekítjük a cipó széleit.

Hajtott oldalával lefelé, kelesztőkosárba vagy akár a sütőedénybe, de lehet tepsire is tenni és duplájára kelesztjük.

14 megjegyzés:

  1. Szuper! Legközelebb kipróbálom! Nagyon jó kenyereket produkálsz! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak bátran! Köszi a dicséretet, örülök, hogy tetszik!

      Törlés
  2. Én is köszi! Lassan tanulok:) Majd egyszer neki is fogok. Foglamam nem volt hogyan kell formázni sem kenyeret sem cipót, semmit:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyakorlat teszi a mestert! Hajrá Emi, ess neki!

      Törlés
  3. T.k jó, hogy megmutattad ezt a formázást, hasznos. :) ...és hogy Emit idézzem, egyszer neki is fogok... :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szívesen Lányok! Örülök, hogy segíthettem. Teszek fel veknit is hamarosan és akkor aztán nincs visszaút, kenyérre fel! :-))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon gyönyörűek a kenyereid az egyszerű kiflit már többször megsütöttem és nagyon ízlik az egész családnak .kenyérrel kapcsolatban szeretném kérdezni tudnál-e vekni formázást is feltenni a cipó formázásod nagyon szuper jó. előre is köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika!
      Nagyon szívesen teszek fel vekniformázást is. A héten sütök majd kemencében, akkor formázok veknit, lefotózom és felteszem. Örülök, hogy tetszik a kifli, nálunk nagyon kedvenc. Ha van még kérdésed, csak tedd fel bátran! :-))

      Törlés
  6. Nagyon szépen köszönöm,hogy segítesz,mert nagyon tudok bénázni a veknikkel.8-9 hónapja sütöm a kenyereket eddig Limara receptjei alapján, amik szintén nagyon jók csakhát ez a fránya formázás megy nehezen.Kiflivel kapcsolatban kérdezné, hogy vajon öregtésztával fellehetne-e turbózni bár így is nagyon nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika!

      Örülök, ha segítettem/segíthetek! :-)) Minden további nélkül lehet öregtésztát tenni a kiflihez, bár én nem szoktam, mert csak ritkán keverem az öregtésztát és az élesztőt (pl. teljes kiőrlésű rozzsal készült dolgoknál). A kifliknek kissé kenyér jelleget ad az öregtészta, s mivel ezt akartam elkerülni került bele a tej és csak az élesztő. DE, ha kipróbálod, szívesen veszem a tapasztalataidat és még a blogba is felteszem, ha küldesz fényképet. Nagyon jó így együtt dolgozni és egymást gazdagítani! :-))

      Törlés
  7. Köszönöm a választ, lehet majd megpróbálom ,de így is nagy sikere van.képet pedig nagyon szivesen küldök róla.

    VálaszTörlés