2012. június 25., hétfő

Öregtészta kovász

Kenyerek kiváló kelesztőanyaga. Ha friss öregtésztával készítjük, még tartalmaz élesztőt. Azonban, ha a megkelt kenyértésztánkból teszünk mindig félre egy adagot, akkor lassan hasonlatos lesz a természetes kovászhoz.

A kenyér dagasztása előtt 2-3 órával kivesszük a szükséges mennyiségű öregtésztát, ami általában a bedagasztandó liszt mennyiségének egyharmada (1 kg liszt=300g öregtészta). Ezt alaposan elkeverjük a tészta mennyiségével egyező mennyiségű vízzel, majd az összes lisztből elvett azonos mennyiségű liszttel (300g öregtészta+ 300 g víz+ 300 g liszt).


Ezt hagyjuk addig kelni, míg szép hólyagokat nem vet (2-3 óra vagy egész éjszaka). Függ a helyiség páratartalmától és a melegtől is.


Ezután hozzáadjuk a liszthez és a szokásos módon dolgozunk vele.

8 megjegyzés:

 1. Máris mentem, mindig gondban vagyok, ha úgy kezdődik egy recept, hogy öregtészta...Köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen! Örülök, hogy segíthettem!

   Törlés
  2. Igen, nekem is az a gondom, hogy honnan szerzi az ember, az első öregtésztát! :)

   Törlés
  3. Ha kenyeret sütsz, kiveszel egy kis tésztát belőle vagy bekeversz egy nagyobb adag öregtésztát és hűtőben eláll akár 2 hétig is ebben az időben. Sőt, annál finomabb lesz vele a kenyér.

   Törlés
 2. Volna egy kérdésem.Ha ezt az adagot bekevertem /300g öregtészta + víz + liszt/másnap mennyi lisztel kell bedagasztani a kenyeret?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Másnap ezt a mennyiséget 700 g liszttel és a liszt fajtájától függően (a teljeskiőrlésű liszt több vizet vesz el) kb. 400- 500 ml vízzel kell bedagasztani. Ha a vizet folyamatosan adagolod, nem fog a tészta túl lágy lenni. Én mindig a kovászt keverem el alaposan a vízzel (javaslok 300 ml-t) és utána teszem hozzá a lisztet.
   Jó sütögetést! Ha van kecved, írd meg hogyan sikerült a kenyér!

   Törlés
  2. Köszönöm a válaszod.
   Majd meg írom,hogy sikerült.

   Törlés
 3. Bocsi.És mennyi vízzel?

  VálaszTörlés