2012. október 29., hétfő

Vekni formázása


Mát többektől kaptam kérésként,  fel tudnám e tenni a vekni formázását.

A megkelt tésztát kezünkkel korong alakúra formázzuk
Jobb felső szélét behajtjuk és ujjainkkal lenyomkodjuk
Most a bal felső szélével járunk el ugyanígy
Majd az alsó széleket is behajtjuk,
lenyomkodjuk
A felső sarkot elkezdjük behajtani, lenyomdkodjuk,
minden egy hajtásnál ugyanígy járunk el,
egészen az alsó sarokig behajtjuk.
Kész a veknink
Hajtott felével kelesztőkosárba tesszük. (ez most egy egyszerű húsvéti kosár)

Tippek:

- a tésztát nem lapítsuk túl vékonyra, maradhat 2-3 cm vastag
- korong helyett lehet ovális alakot is készíteni
- miközben a tésztát felsodorjuk és lenyomkodjuk, alakíthatjuk is a formáját
- amikor kész a vekni, párszor lazán átgörgetve, formára sodorhatjuk, kissé elvékonyíthatjuk, ha túl dundinak találnánk

9 megjegyzés:

  1. kedves Gionetta! Nagyon köszönöm,hogy feltetted a veknit nagyon ötletes.Legközelebb, ha kenyeret sütök kifogom próbálni. Annyit kérdeznék, hogy feltekerés után a két végén jobbról balról alá kell hajtani?

    VálaszTörlés
  2. Szia Erika! De örülök Neked! :-)) Én nem szoktam behajtani, de kicsit nyugodtan aláhajthatod. Ha a hagyományos veknit akarod készíteni, akkor oválisra nyújtsd a tésztát és utána hajtsd be a széleket. Így kicsit csúcsosabb lesz a vége. Itt sem dugom alá. Majd mutasd meg a kenyeret, ha elkészült! :-))

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gionetta! Köszönöm a gyors választ,és bocsi az értetlenkedésért,csak még azt kérdezném,hogy ahogy hajtjuk lefelé a tésztát ,az keskenyedik és igy nem fedi el a vekni hosszát az nem baj? Vagy én értelmezem rosszul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erika! Semmi gond, kérdezz csak nyugodtan! Igen, ahogy hajtjuk keskenyedik, közben, ahogy lenyomkodjuk, a széle felé is oszlik el a tészta.Így nem lesz olyan nagyon vékony a vége. Ha mégis annak találnád, kicsit eligazgatod, ha nagyon dundi lenne a közepe, meggörgeted, formázod. Remélem tudtam segíteni, már jobban érted a formázást. De ezzel is úgy van, mint a kalácsfonással, hogy egyszer kell csinálni és rájön az ember.

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Jaj, de jó! Akkor én sem vagyok béna! :-D

      Törlés
  5. Ezt legközelebb kipróbálom! Nagyon tetszik. És nem utolsó sorban, csodás a végeredmény is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik Kriszti! Csak bátran ess neki, és Neked is ilyen csodás végeredményed lesz! :-))

      Törlés
  6. Gratulálok , októberi nyertes a Váncza-projtben te lettél!
    Kérném a címed az email címemre!

    VálaszTörlés