2012. október 4., csütörtök

Karfiolos pitécskék

Tipikus hűtőszekrény kiürítésére használható étel a pite. Ha van egy jó alap, ami a tésztarecept, akkor a többi már csak fantázia kérdése. Nálunk a karfiolleves után maradt még 4 csodaszép rózsa, amiből szándékoztam ugyan valamit készíteni, de nem tudtam mit. És a piteformáimat is ki kiellett volna már próbálni, mert eddig csak fotóztam bennük,de még nem sütöttem. Így jött az ötlet és azt hiszem marad a recept a családi legendáriumban, annyira ízlett nekünk.


Hozzávalók:

Tészta:

250 g liszt
125 g vaj
1 kk tejföl (kicsit többet tettem)
1/2 kk só
1 db tojássárgája

Töltelék:

4 nagyobb karfiolrózsa
2 babérlevél
2 ek zsemlemorzsa
100 g húsos szalonna

Öntet:

200 ml tejföl
2 db tojás

50 g reszelt sajt

A karfiolrózsákat sós vízben a babérlevéllel krémesen puhára pároljuk és jéghideg vízben kihűtjük.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük.
A piteformákat vékonyan kivajazzuk, a tésztát 4 felé osztjuk  (vagy egyben hagyjuk, ha nagy pitét akarunk készíteni), kinyújtjuk.


1.
A piteformákba simítjuk, úgy, hogy a szélük kilógjon. Ha valaki spórolósan nyújtja, és pont a forma nagyságára visszavágja a tésztát, akkor egy 5. formát is meg tud tölteni.


4.
Rászórjuk a reszelt sajt nyedét és 180C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

2.
A tésztát meghintjük
fél evőkanál
zsemlemorzsával.
Egy karfiolt belenyomkodunk
enyhén a formába,
ráhelyezzük a szalonna
negyedrészét.


3.
A tészta széleit felhajtjuk és cakkosan összecsippentjük.
A tejfölt, tojásokat és egy csipet sót, ízlés szerint fehérborsot, szerecsendiót csomómentesre keverünk, majd a szalonnás karfiol tetejére öntjük




d




JÓ ÉTVÁGYAT!

18 megjegyzés:

  1. Ohh ezek a piték csodásan néznek ki, nagyon szívesen bevállalnám ez egyiket ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tessék, vigyed csak! Majd sütök újat helyette! :-))

      Törlés
  2. Nagyon guszták, Györgyi!:-))) Meg a libácskák is édesek!:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik Anikó! :-)) S ha tudnád, milyen finom volt! Megcsinálom, még nagy pitének is egyszer hamarosan! :-))

      Törlés
  3. Nagyon jó kis recept és gyönyörűen kikészítettet el:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Móni! Klassz ebéd kerekedett belőle. Még Nagyfiú is majdnem egy egészet megevett. :-))

      Törlés
  4. Hű, micsoda finomság. Nagyon tetszik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)) Bizony, nagyon finom. Örülök, hogy tetszik Neked is! :-))

      Törlés
  5. Viszem a receptedet, a férjem imádja a karfiolos ételeket, biztosan nagyon ízlene neki (is) ez a finom pite! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak tessék, csak tessék! Szabad a vásár! :-))

      Törlés
  6. Úh, de jók! Máris mentem. Szeretem az ilyen pitéket, annyira praktikusak. Jó lenne megkóstolni! Guszta!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti! Nekem is kedvenc lett! :-))

      Törlés
  7. Na ilyen kicis pités tálaim még nincsenek, és sajnos nem tudok tovább élni ilyenek nélkül, olyan helyesek a kis piték:) Be kell szereznem őket sürgősen, a karfiol különben egyik kedvencünk, húsos szalonnával vegyítve senkinek sincs kifogása:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh, olyasmit sikerült kitalálnom, amit mindenki szeret? Ezért pitéstálat érdemelnél! ;-) Környékezd meg az Aranyembert! :-)

      Törlés
  8. Györgyi!Ez igazán finom lehetett!Még lehet kapni karfiolt el is fogom készíteni!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Nelli, ha az embert megszállja az ihlet. Meg a hűtőtakarítás... :-)) Számolj majd be róla, hogyan ízlett Nektek!

      Törlés
    2. Hétvégén elkészítem, a hűtőben lapul már a karfiol!:-)

      Törlés