2012. október 4., csütörtök

Karfiolos pitécskék

Tipikus hűtőszekrény kiürítésére használható étel a pite. Ha van egy jó alap, ami a tésztarecept, akkor a többi már csak fantázia kérdése. Nálunk a karfiolleves után maradt még 4 csodaszép rózsa, amiből szándékoztam ugyan valamit készíteni, de nem tudtam mit. És a piteformáimat is ki kiellett volna már próbálni, mert eddig csak fotóztam bennük,de még nem sütöttem. Így jött az ötlet és azt hiszem marad a recept a családi legendáriumban, annyira ízlett nekünk.


Hozzávalók:

Tészta:

250 g liszt
125 g vaj
1 kk tejföl (kicsit többet tettem)
1/2 kk só
1 db tojássárgája

Töltelék:

4 nagyobb karfiolrózsa
2 babérlevél
2 ek zsemlemorzsa
100 g húsos szalonna

Öntet:

200 ml tejföl
2 db tojás

50 g reszelt sajt

A karfiolrózsákat sós vízben a babérlevéllel krémesen puhára pároljuk és jéghideg vízben kihűtjük.
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük.
A piteformákat vékonyan kivajazzuk, a tésztát 4 felé osztjuk  (vagy egyben hagyjuk, ha nagy pitét akarunk készíteni), kinyújtjuk.


1.
A piteformákba simítjuk, úgy, hogy a szélük kilógjon. Ha valaki spórolósan nyújtja, és pont a forma nagyságára visszavágja a tésztát, akkor egy 5. formát is meg tud tölteni.


4.
Rászórjuk a reszelt sajt nyedét és 180C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

2.
A tésztát meghintjük
fél evőkanál
zsemlemorzsával.
Egy karfiolt belenyomkodunk
enyhén a formába,
ráhelyezzük a szalonna
negyedrészét.


3.
A tészta széleit felhajtjuk és cakkosan összecsippentjük.
A tejfölt, tojásokat és egy csipet sót, ízlés szerint fehérborsot, szerecsendiót csomómentesre keverünk, majd a szalonnás karfiol tetejére öntjük




d




JÓ ÉTVÁGYAT!

18 megjegyzés:

  1. Ohh ezek a piték csodásan néznek ki, nagyon szívesen bevállalnám ez egyiket ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tessék, vigyed csak! Majd sütök újat helyette! :-))

      Törlés
  2. Nagyon guszták, Györgyi!:-))) Meg a libácskák is édesek!:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik Anikó! :-)) S ha tudnád, milyen finom volt! Megcsinálom, még nagy pitének is egyszer hamarosan! :-))

      Törlés
  3. Nagyon jó kis recept és gyönyörűen kikészítettet el:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Móni! Klassz ebéd kerekedett belőle. Még Nagyfiú is majdnem egy egészet megevett. :-))

      Törlés
  4. Hű, micsoda finomság. Nagyon tetszik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)) Bizony, nagyon finom. Örülök, hogy tetszik Neked is! :-))

      Törlés
  5. Viszem a receptedet, a férjem imádja a karfiolos ételeket, biztosan nagyon ízlene neki (is) ez a finom pite! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak tessék, csak tessék! Szabad a vásár! :-))

      Törlés
  6. Úh, de jók! Máris mentem. Szeretem az ilyen pitéket, annyira praktikusak. Jó lenne megkóstolni! Guszta!!!

    VálaszTörlés
  7. Na ilyen kicis pités tálaim még nincsenek, és sajnos nem tudok tovább élni ilyenek nélkül, olyan helyesek a kis piték:) Be kell szereznem őket sürgősen, a karfiol különben egyik kedvencünk, húsos szalonnával vegyítve senkinek sincs kifogása:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh, olyasmit sikerült kitalálnom, amit mindenki szeret? Ezért pitéstálat érdemelnél! ;-) Környékezd meg az Aranyembert! :-)

      Törlés
  8. Györgyi!Ez igazán finom lehetett!Még lehet kapni karfiolt el is fogom készíteni!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Nelli, ha az embert megszállja az ihlet. Meg a hűtőtakarítás... :-)) Számolj majd be róla, hogyan ízlett Nektek!

      Törlés
    2. Hétvégén elkészítem, a hűtőben lapul már a karfiol!:-)

      Törlés