2012. október 12., péntek

Kardamomos cupcake párizsi krémmel

Namármost, a spanyolviaszt nem én találtam fel. Ez egy amolyan öszvér sütemény, cupcake, vagy egy mittoménmi lett. De hogy nálunk irtó sikert aratott, az biztos. Nem a kinézetével, azt szinte megszokták már, hanem az ízek párosításával. És, ha valaki azt mondaná, hogy ez egy karácsonyi süti, annak azt válaszolnám, Igen, igazad van, ez egy karácsonyi süti. :-)) Nem bonyolult, virágok és levél nélkül, kicsinyke csillámporral, az asztal dísze és a vendégek kedvence lehet.


Hozzávalók:

Kardamomos muffin Flórától

Tészta
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 175 g kristálycukor
  • 225 g liszt
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 tk őrölt kardamom
Elkészítés
  1. A hozzávalókat simára keverjük.
  2. A tésztát szétoszlatjuk muffinformákba, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. A teteje világos maradjon, különben keménnyé válik és nehéz lesz megskalpolni.
 Krém Tücsök Bogártól

Hozzávalók:

2,5 dl tejszín
25 dkg cukor
12,5 dkg kakaó
35 dkg vaj

A tejszínt a cukorral felforraljuk (110-120 fokosnak kell lennie, ezt körülbelül 5 perces forralással érjük el ). Hozzákeverjük a kakaót. Majd amikor sima, bársonyos a krém és még meleg, hozzáadjuk a vaj harmadát. Hagyjuk kihűlni. A maradék vajat keverjük habosra. Adjuk hozzá a csokis keveréket, majd a robotgép legmagasabb fokozatán dolgozzuk össze amíg teljesen egyneművé nem válik. Habzsákban töltjük és csillagcsőrrel díszítünk.


E két összetevőt elkészülte után a muffinokat megskalpoljuk, a krémet a muffin szélétől befelé haladva csigavonalban a tetejükre nyomjuk és ízlés szerint kidíszítjük.









17 megjegyzés:

  1. Jézusom, de jól néz ki!!! Ügyes vagy nagyon Györgyi!:-)
    Nagyon szép hétvégét, Nektek!:-)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik. Tényleg nagyon finom. És elegáns. Lehet megcsinálom karácsonyra ismét. Lesznek vendégek, azokat kápráztatom majd el. ;-))

    VálaszTörlés
  3. Csodaszépek, tényleg ünnepi asztalra valók:) A párizsi krémet én nem szeretem, nekem nagyon tömény, a családnak ízlik azért:) Vendégeket tényleg lehet ilyen szépségekkel kápráztatni, a karácsonyt ne is említsd, legalább 5 kiló plusz:) A kardamomot viszont nagyon kedvelem, itt nagyon népszerű fűszer. Szép hétvégét Nektek:)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Trollanyu! A kardamom mostanában lett kedvencem, nagyon megszerettük egymást. Amennyire a curryt nem szeretem, ezt igen. Szeretem ezt a hangulatot az ünnepek közeledtével. De inkább itthon és nem rohanok vásárolni. De az idén még nem tudom, hol ünnepelünk. Sebaj, az ajándékkészítésen már gondolkodom, kinek mit adok. :-))

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek!! El is mentem a receptet. :) Most sajnálom csak igazán, hogy ma az egyik boltban visszaraktam a polcra a csomag kardamomot. :))) De, sebaj! Mentem és, ha más nem, karácsonyra elkészítem. :) Szép hétvégét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sose bánd Csilla, ami késik, nem siet. De mindenképpen érdemes megsütni, nagyon finom. Akár magában is a muffin. Hiába no, Rachel Allen recept a javából. :-))

      Törlés
  6. Nagyon ünnepi hangulatú muffinok. Azok a csodás csokirózsák nagy szépek! Jól összegyúrtad a recepteket, kitűnő süti született belőle...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti! Nekünk nagyon ízlett. Igaz,kicsit sokat ettem a krémből és megfájdult a hasam, de ez már az én lükeségem volt. :-))

      Törlés
  7. Ó, gyönyörűségesek! :) Nemcsak ízben, de kinézetre is annyira ünnepiek, csodaszépek lettek a muffinjaid! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi drága Hankka! Már készülünk az ünnepekre, lassan lassan. :.-))

      Törlés
  8. A kinézetét már megszokták??? Én pedig attól vagyok elájulva. Gyönyörűek!!! De az íze is mennyei lehet a recept alapján. Nagyon tetszik! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát mondd, Gabriellám, akik így le vannak kényeztetve. :-)) Még jó, hogy ízlett nekik. Nagyfiú kis barátai is csak úgy ették, Az anyukájuknak is nagyon tetszett. Pedig csak beindult az agyam. Amolyan gyakorlásnak szántam. De kezdettől fogva tudtam, ez egy nagyon jó párosítás lesz. ;-))

      Törlés
  9. A tejszínt fel kell verni? Miután felforrt, utána a kakaóval géppel keverem össze? Tehát közben felverem?
    Sürgős a válaszod, amit előre is megköszönök!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!
      Elnézést, hogy most válaszolok csak, nem szokásom, de a blogger elnyelte a kérdésed.
      A tejszínt a cukorral felforralod. Belekevered haberővel a kakaóport, kicsit kevered és jöhet bele a vaj, akár az egész is, az sem baj. Teljesen! kihűtöd, lehet egy éjjen át is a hűtőben. Másnap hagyod kicsit megmelegedni és ekkor vered fel a géppel habosra. Nagyon finom és nem csömör, annak ellenére, hogy igazán vajas krém.

      Törlés
  10. Szia! A díszítést hogyan csináltad? Köszönöm, Anikó

    VálaszTörlés