2013. január 27., vasárnap

Eszterházy tekercs - SAD XII. és Blogkóstoló

Éva kapta a megtisztelő feladatot, hogy a 2. Süss Alkoss Díszíts háziasszonya legyen. Sokat gondolkodtam, hogy a mottónak: Csavard fel! hogyan is tudnék eleget tenni. Majd jött az apropó: Nagyfiú farsangi karneválja. Oda ugye sütni kell, hát gondoltam egy merészet és a hagyományos Eszterházy tortát felcsavartam, amit  Konyhavirtuóznál már úgyis kinéztem. Ezt a finomságot, gondoltam, ha már Vikvi szabad kezet adott nekem  és bárkitől választhatok, benevezem a Blogkóstolóra is. Két legyet ütök egy csapásra! Okos nem? Persze mástól is fogok Kóstolgatni. De ez most ez olyan jól jött ki! :-))


 
 Hozzávalók:

A tésztához:
7 nagyobb (vagy 8 kisebb) tojásfehérje
24 dkg cukor
21 dkg dió
7 dkg liszt

A krémhez:
2,8 dkg kukoricakeményítő (30 dkg vaníliás pudingpor)
2,8 dl tej
7 dkg cukor
11 dkg darált dió
2 dl tejszín
házi vaníliakivonat
rum ízlés szerint

A díszítéshez:
1 kisebb tojásfehérje
15 dkg porcukor
5 dkg olvasztott étcsokoládé
kevés étolaj

A tésztához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a liszt és dió keverékét. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk, 180 fokra melegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Vigyázni kell a sütéssel, hogy szépen átsüljön, az idő letelte után végezzünk tűpróbát! Kicsit hűtjük és feltekerjük, mint a piskótatekercset. Lehet törni fog a lap, de úgy is finom. ;-)

A krémhez a kukoricakeményítőből, vaníliakivonatból, cukorból és tejből pudingot főzünk. Ha kihűlt, belekeverjük a diót, a rumot és a keményre vert tejszínt. A lapot a krémmel megkenve ismét feltekerjük, az oldalait és a végét krémmel megkenjük, dióval bevonjuk.

A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral sűrű habbá verjük és a tekercs tetejére simítjuk.
Az étcsokoládét az étolajjal gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, keresztirányban csíkokat rajzolunk a tortára és egy fogpiszkálóval hosszanti irányban ellentétes csíkokat húzva kialakítjuk a jellegzetes Eszterházy torta mintát.


S jöjjön pár kép egy igazi kisoroszlánról :-))


21 megjegyzés:

  1. Tündéri ez a vérmes ori, és csábító az Eszterházyd :) 1x meglephetnél vele!
    Üdv a "névtelen"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legközelebbi otthonlétünkkor ezzel ünnepeljük a célunk elérését! :-))

      Törlés
    2. Nyam nyam Mikor jöttök haza? :)

      Törlés
    3. Húsvétra. Március 23-án :-)) Az már nincs messze!!! :-D

      Törlés
  2. Nagyon szép lett a tortád, a kisoroszlán pedig nagyon ötletes :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett a tortád, és finom! :)
    A kisoroszlán pedig nagyon édes. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom lett, igazi siker volt! :-))

      Törlés
  4. Nagyon szép lett a tekercsed ! Ez az oroszlán az udvarotokban nem féltek, bár elég szelídnek látom!:-) Aranyos a süteményednek biztos nagy sikere lesz!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépre sikerült, örülök hogy megtetszett a recept! :) Gondolom hamar elkapkodták a farsangon a gyerekek, és bár az oroszlánok nem gyakran esznek ilyen sütit, biztos a te oroszlánodnak is ízlett! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Mindenféle állat szerette! Nagyon is! Köszi a receptet! :-))

      Törlés
  6. Nagyon édes a kisfiad, képzelem, mennyire élvezhette a farsangot ebben a szuper jelmezben, és nagyon tetszik az arcfestés is! :) A rolád pedig gyönyörű, olyan szépen díszítetted, mestermunka! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh, nagyon köszönöm Hankka! Örülök, hogy tetszett! :-))

      Törlés
  7. Aranyos a kisfiad. Nagyon klassz ahogy az arca ki van festve. :) A tekercsed nagyon szép lett. Kár, hogy nincs szeletes kép, úgy megnéztem volna belülről is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen! Sajnos nem lehetett felvágni és megmutatni, mert a sütiket eladták. A belseje nem hasonlít a piskótatekercsre, mert ezzel a tésztával és krémmel nem maradnak meg annyira a hajtások. Az ovális formában, a rákent krémben van még egy réteg piskóta. Szóval jó krémes. Mivel azonban a krém nem tömény, nagyon finom így. Mert az az igazság meg kellett kóstolnom, annyira izgatott a kérdés! ;-))

      Törlés
  8. Nagyon cuki a kisoroszlánod! Először meg is rémültem tőle. A torta mesés. Milyen szép szabályos a minta rajta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye milyen ijesztő volt! Én naponta megijedek tőle, amikor ordítozik és huhog itthon. ;-D A mintán én is meglepődtem, mert soha nem készítettem még ilyet. Lehetne szebb is, de ne legyünk telhetetlenek! Majd legközelebb már tudni fogom, hogyan kell a tökéletes csíkot húzni! :-)

      Törlés
  9. Szuper-jó ez a recept, nálunk is nagy sikert aratna! :))
    Ha van kedved, gyere játszani az én fordulómra is! ;-)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jol nez ki. Nekem apukam szereti nagyon a tortat. Biztos tekercsnek is nagyon jo :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készítsd el Neki, szerintem nagyon fog örülni. Igazi finom meglepetés! :-))

      Törlés