2013. január 14., hétfő

Szilvásgombóc

Lekváros derelyének indult, aztán idő közben átváltozott. Mert eszembe jutott, hogy még van a fagyasztóban két csomag szilva. Nosza, elő vele, gyors krumplifőzés, és már készült is a finom gombóc. Nagynéném ajánlásával nem hűtöttem ki a krumplit és nem ragadt a tészta. Ezentúl mindig így fogom készíteni.


 Hozzávalók:

1 kg burgonya
kb. 400 g liszt (függ a burgonya lisztességétől)
1 ek zsír
1 db tojás


30 szem szilva

Szóráshoz:

barnacukor
fahéj
1 késhegynyi őrölt gyömbér
    keveréke

kb. 400 g zsemlemorzsa

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, feltesszük annyi sós vízzel főni, amennyi ellepi. Amikor megfőtt áttörjük, hagyjuk kicsit kihűlni, de még melegen összegyúrjuk a tojással, zsírral és annyi liszttel, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjunk.
Kinyújtjuk fél centi vastagra, kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1/2, ha kisebb 1 szem szilvát, megszórjuk egy tk. fahéjas cukorral. A négyzet csücskeit ráhajtva, gombóccá formázzuk. A fagyasztott szilvát nem szoktam felolvasztani. A forró vízben szépen felolvasztja a cukrot a szilvalé és remek, szaftos gombócokat kapunk.


A zsemlemorzsát lábasban aranybarnára pirítjuk. Én zsiradék nélkül szoktam, de lehet 1 kanál olajon is. 

1,5- 2 liter sós- cukros forrásban lévő vízbe dobjuk a gombócokat. Amikor feljönnek a víz felszínére még 2 percig főzzük, szűrőkanállal a pirított morzsára szedjük és megforgatjuk benne. Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk. 


















JÓ ÉTVÁGYAT!

10 megjegyzés:

  1. Nyam, nyam! Jó volt nekünk is.:-) Én sosem hűtőm ki a krumplit, mert mindig sietek..:-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig ez a hajtás Anikó! Nagyon fincsi lett barnacukorral. :)

      Törlés
  2. De szeretem! Barackosat is csináltál? Látom mellette a barack magokat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti! Most nem készült barackos, a magok csak dísznek vannak ott. De idén fogok barackot is fagyasztani és azzal is megpróbálom fagyott állapotban a gombocot. :)

      Törlés
  3. Kettőezer éve nem ettem ilyet, de most nagyon megkívántam, szerintem valamelyik nap gyártok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd tudasd, milyen lett! Mi nagyon belaktunk belőle! :))

      Törlés
  4. Nálunk is milyen régen készült! :) Nagyon guszta nálad, meg is kívántam! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legközelebb küldök Hankka? Ok? ;))

      Törlés
  5. Imádom a szilvásgombócot, bár én nem teszek a tésztába tojást. :) Egyszer lehet kipróbálom így is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csináltam már tojás nélkül is, de akkor olyan krumplipogácsás ízű lett. Azt még sütvé szeretjük. Nekünk bejött tojással. Viszint amióta zsírt teszek bele, sokkal finomabb.

      Törlés