2012. június 28., csütörtök

Habcsókos hótorta

Verus játékára, no meg a vasárnap tiszteletére készítettem ezt a kis sütit. Valamint azért is, mert kaptam a szomszédból egy csomó ribizlit és a fagyasztóban van még tavalyi is. Mutatós, egyszerű és valami kicsit más, ha az ember gyümölcsös édességre vágyik, mint egy sima vajas piskóta.


Hozzávalók:

Tészta:
100 g vaj
100 g cukor
   1 cs vaníliáscukor
csipet só
   4 db tojássárgája
125 g liszt
1/2 cs sütőpor


100 g gyümölcs, legízletesebb a meggy és a ribizli benne


Hab:
4 db tojásfehérje
200 g cukor
100 szeletelt mandula (esetleges)

A vajat a cukorral, sóval és a vaníliáscukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat, azokkal is habosítjuk, lassan belekeverjük a sütőporos lisztet. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral (még hálásak leszünk érte), és nagy üggyel- bajjal belesimítjuk a tésztát. Ragad is, nehezen is kenhető, de előbb utóbb csak sikerül.


Megszórjuk a gyümölccsel, de csak egy sorban legyen rajta, különben elázhat a tészta.

A tojások fehérjét keményre verjük és a cukrot kanalanként adagolva szép fényes habot készítünk. Habzsákba töltjük, majd a torta tetejére szép rózsákat nyomunk. A maradék habból néhány helyre még kis rózsákat teszünk. Ezekből a végére szép kis habcsókok sülnek majd a tortánkra. 


180C fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 45-50 perc alatt megsütjük. Szépen fel fog emelkedni a közepe, ha nagyon pirulna, vegyük vissza a hőt 160 C fokra.


Ha kész, vegyük le a tortakarikát és hagyjuk teljesen! kihűlni szeletelés előtt. 




















JÓ ÉTVÁGYAT!

15 megjegyzés:

  1. Hű, gyönyörű is, csodás is, a nyálam is folyik, most mi legyen? Nyalogathatom a képernyőt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Háááááát... inkább nyújtsd ki kis kezedet a csatorna felett és belerakok egy szeletet! :-)) Ha már annyira tetszik. Vagy tudod mit! Próbáld ki a hétvégén és meséld el milyen! ;-))

      Törlés
  2. Mesés lett, az egyik képen tiszta olyan, mint egy korona, habcsókos korona:) Csakis finom lehet,ráadásul ribizlivel, azt is nagyon szeretem. Nálunk nincs az a gyümölcs, ami el nem fogyna. Tavalyi gyümölcsnek se híre se hamva a fagyasztóban:)

    VálaszTörlés
  3. Csoda szép lett,imádom a ribizlit!Hasonlóval készültem Én is Verus játékára!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam a pavlovád, hát egy költemény, mit ne mondjak! :-)) Örülök, hogy ez is tetszik. Ez mondjuk a kóristalány a pavlova mögött. :-D

      Törlés
  4. Hm, reggeli előtt vagyok még, ettől a látványtól korgott is a gyomrom egy nagyot....gyönyörű lett, gratulálok. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Verus! Én bármikor meg tudom enni! reggel, délben, este, éhesen és jóllakottan. :-)) Szuper, hogy tetszik, elvégre Neked is készítettem.

      Törlés
  5. Nagyon mutatós!Még szerencse, hogy szinte nincsenek életfunkcióim a fáradtságtól, különben még az is előfordulhatna, hogy megkívánom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi az az életfunkció??? Én ma a kád hűvös vízben élveztem legjobban a napot. Különben csak csendesen izzadtam magam elé. :-D De estére megéheztem. Jól jönne egy kis süti, valami nem sütős. Holnap hideg krémes készül, azt hiszem. :-))

      Törlés
  6. CSODÁLATOS! Ez kell(ene) nekem most...!!! :P

    VálaszTörlés
  7. Mennyei lehet! csodás az a habkorona a torta tetején!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ha hab, nálam már nyert! Örülök, hogy tetszik!

      Törlés
  8. Juj de finom lehet!Annyira szépek ezek a sipkák!:-)A ribizlis az egyik kedvenc sütim!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Kicsit más volt, mint ahogy eddig készítettem, de nagyon jó ötlet volt habcsókokat nyomni a tetejére és nem csak rákenni a habot. Alatta még volt egy kis réteg puha hab, ami a kedvencem. Mmmmm, ez az egyik kedvenc sütim és ribizlivel nagyon, de nagyon csábító tud lenni. :-))

      Törlés