2012. augusztus 29., szerda

Zakuszka

Fogalmam sem volt arról, mi is a zakuszka. Gondoltam akkor megismerkedünk egymással. Szépen bevetettem magam az internet ebbe a témába. Találtam is nagyon jó recepteket Aledánál és Gabojszánál, részletes leírással és azt gondoltam, ebből már én is kialakítom a nekünk tetszőt. Kirobogtam még otthon a piacra, hogy akkor én most indulás előtt gyorsan beszerzek mindent és hazaérve szépen kipróbálom. Tibinél, régi tanítványaim apukájánál találtam is nagyon szép, pirosra érett paprikát és fehér paprikát, még kápia paprikája is volt pár darab. Kérdezte is, mire kell nekem ennyi paprika. Mondom:  Hát zakuszkát főzni. Nevetve válaszolta: A románok 10 kiló paprika alatt neki sem fognak.. Uh! Hát én csak kipróbálni akarom, nem eladni! :-)) Most már értem, miért nem kezd az ember 5 kiló hozzávaló alatt ennek a finom krémnek. Csak egyszer kell 2-3 órán át kavargatni a lét, amit Életem Párja nagy kedvvel végzett a rekkenő hőségben.


Hozzávalók:

1 kg padlizsán sütve, megtisztítva
1 kg paprika (piros, kápia vagy paradicsom vegyesen) sütve, tisztítva
250 g hagyma aprítva
300 ml paradicsomlé
250 ml olaj

bors
1-2 babérlevél

A megmosott padlizsánokat jó pár helyen éles késsel megszurkáljuk, nehogy a sütőben szétrobbanjanak. Tepsire tesszük a padlizsánokat és a paprikákat 180C fokos sütőben addig sütjük, míg kissé összeesnek és a héjuk leválik. Ezután letakarjuk a tepsiket egy alufóliával, hogy jobban le tudjuk húzni a héjukat. Előző nap is megsüthetjük, akkor biztosan kihűl. Majd ha kihűlt, megpucoljuk a padlizsánokat és a paprikákat. Húsdarálón ledaráljuk vagy robotgépben aprítjuk fel. A hagymát 100 ml olajon megdinszteljük,
hozzáadjuk a padlizsánt, paprikát, felöntjük a maradék olajjal és a paradicsomlével, sóval, borssal fűszerezzük.A babérlevéllel feltesszük alacsony hőfokon és állandó kevergetés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik és megjelenik az olaj a tetején. Ez 2-3 órát jelent. Ezután én fogtam a botmixert és szépen krémesre turmixoltam az egészet. Lehet ezért most meg fognak kövezni az erdélyiek, de ekkora mennyiségnél ez megvalósítható és legalább Nagyfiú sem nyafoghat, hogy paprikadarab van benne. Tisztára mosott üvegekbe merjük,  5 percre fejre állítjuk az üvegeket, utána száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Nekem ebből a mennyiségből 7 üveg padlizsános zakuszka lett és 5 üveggel másnap cukkinivel, de az más módon készült. 




10 megjegyzés:

  1. Tavaly nálunk is készült.Idén meg még ez után fogok neki állni. Fiam nagyon szereti,jó pár évvel ezelőtt Szlovéniából hordta akkor még annyira nem ismertük,de ő majd minden mellé evett :)) De finom is. Guszta lett a tied is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Böbe! Nekünk is nagyon bejön. Lehet lesz még egy felvonás, ha lesz elég cukkini itthon és olcsó paprika. De lehet megpróbálkozom a patiszonos változattal. Minden esetre, remek dolog! Megéri a fáradozást.

      Törlés
  2. Klassz lett:) Az idén kicsit egyszerűsítettem a technológián,sütőben sűrítettem, így nem kell folyamatosan kevergetni, ami a legnehezebb része szerintem. Ettől annyira belelkesedtem, hogy az idén már háromszor tettem el cukkiniből, de még tervezem a cukkini-padlizsán párost is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik Krinsz! Megsúgok valamit, de csak Neked. Elloptam az ötleted. ;-)) Azt is felteszem majd idővel. És nem tudok eléggé hálás lenni Neked a sütős ötletért!!!!!!!! :-D Köszi!

      Törlés
  3. Nagyon szép színe lett! MIkor készítem a zakuszkát, egy keveset én is szoktam magamnak leturmixolni,mert nekem izlik úgy is, kissé más az íze, selymesebb az állaga.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy rajongó lettem. Szó se róla, remek alapanyag melegszendvicsnek, pizzának, sós rúdnak. De magában is kanalazgatnám, ha tettem volna el annyit. No, de majd még nézek alapanyag után. Turmixolva nincs kifogás, hogy mi is van benne, nem látszik, az íze meg amúgy is fenomenális! :-))

      Törlés
  4. Nagyon guszta lett! Még nem készítettem, de már kóstoltam, és tervbe van nálam is. :) Fincsi!! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Feltétlen készítsd el, nálunk amolyan jolly joker lett. Nemsokára egy kíméletesebb módszerrel jövök és akkor aztán nem lehet majd senkit megállítani a zakuszkakészítésben. ;-))

      Törlés
  5. Én is ajándékba kaptam a Főzök, sütök, mosogatok blog írójától egyszer babos zakuszkát,és nagyon finom volt! Pirítóssal mennyei eledel! Nagyon guszta lett a Tiéd is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Tényleg pirítóssal klasszikus. De csak simán friss kenyérrel sem egy utolsó. :-))

      Törlés