2013. szeptember 17., kedd

Joghurtos teljeskiőrlésű rozskenyér

Majdnem elfelejtettem, hogyan is készítettem ezt a finom kis kenyeret, olyan régen feltettem a képet a vázlatok közé. Pedig csak a fehér rozscipót alakítottam át kissé és a folyadékot helyettesítettem joghurttal, amit szintén én készítettem itthon.Most közkinccsé teszem, mert nagyon finom lett. De hogy mikor is készült, azt már nem tudom megmondani. :-))


Hozzávalók:

300 g öregtészta
700 g (fehér) rozsliszt
300 g teljeskiőrlésű rozsliszt
1 ek só
500 ml joghurt, ha kell még
víz
20 g élesztő
1 tk cukor

 2 ek olaj a nyújtó felülethez

Fűszerek: (elhagyható)
1/2 mk őrölt kömény
1/2 mk koriander

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a hozzávalókat a víz kivételével. A vizet folyamatosan, csak szükség esetén adagolvaa összeállítjuk  a tésztát. 10 percet pihentetjük és olajos felületen alaposan kidagasztjuk. A rozsos kenyértésztánk akkor van jól kidolgozva, ha már csak kicsit ragad a kezünkhöz, megnyomva ruganyos. A tálat letakarjuk  és duplájára kelesztjük
A tésztát kezünkkel ellapogatjuk, majd megformázzuk. A sütőedénybe tesszük és ismét duplájára kelesztjük. A sütőt felfűtjük 250C fokra, s kenyeret egy penge segítségével pár helyen bemetsszük . A sütőedény tetejét megspricceljük alaposan vízzel, hogy a kenyerünk jó sok gőzben sülhessen. Betesszük az edényt a sütőbe. 50 perc múlva a tüzet 200C fokra mérsékeljük, addig az ajtót nem nyitogatjuk, a fedőt nem emelgetjük, még ha nem is látunk bele az edénybe, nehogy összeessen a kenyér. 10 perc elteltével a tetőt levesszük és ha a kenyerünk még nem elég szép piros, kicsit fedő nélkül is sütjük. Ne féljünk, nem fog a kenyér teteje megégni, védi a fedő, és így a gőz sem illanhat el.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni, de előtte még megspricceljük alaposan vízzel, hogy szép cserepes kenyeret kapjunk.



JÓ ÉTVÁGYAT!

12 megjegyzés:

  1. Csodás a kenyérkéd! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva! Meglehetősen gyorsan fogyott, emlékszem rá. Akkor ez jelent valamit! :-))

      Törlés
  2. Nem is érdekes, hogy mikor készítetted, a lényeg, hogy nagyon guszta! :) Finom lehet a joghurttal, kipróbálós lesz nálunk is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom mindenféle tejtermék víz helyett a kenyérbe. Nálam készült már íróval, túró utáni savóval. Valahogy selymesebb tőlük a kenyér. A következő lesz a sör! :-))

      Törlés
  3. Gyönyörű lett kívül belül:) Nálunk is most egyik kedvenc a joghurtos graham kenyér, most éppen sülthagymás bagettek sülnek, én is visszaálltam a házi sütésre. Most éppen ömlik az eső, így direkt jól esik a sütő melege:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne is mond! Eső, amióta elindultunk otthonról! Igaz nem panaszkodom, mert a a lagzira és a készítésre csodás idő, meleg napsugarak érkeztek. De most már itt is jó lenne egy pár nap meleg, hogy legalább az uborkáim ne menjenek tönkre! A meleg pedig igazán jó. Tegnap én is sütöttem, bár nem terveztem. De ma leírom, mert vicces volt! :-))

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki a kenyered! Ropogós külsejű és finom belsejű lehet, ahogy én szeretem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Csigabige! A kép csalóka, a héja nem volt ropogós úgy igazán, viszont sokáig megtartotta a belső puhaságát. :-))

      Törlés
  5. De szép kenyérke! Olyan szépeket sütsz mindig! :o))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti! :-)) Jólesnek a dicsérő szavaid!!!

      Törlés
  6. Mentve. Anyu pont valamelyik nap sütőtt rozskenyeret, de még nem lett neki az igazi. Megmutatom neki ezt a receptet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben Manó! Megtisztelsz vele- Főleg, ha ez lenne A rozskenyér recept Anyukádnak! :-))

      Törlés