2015. október 30., péntek

Újra a fedélzeten! - Avagy a Rákóczi túrós megmentő ereje

Komolyan mondom, nem hittem volna még pár napja, amikor éjjel görnyedtem a dolgozatok felett, hogy mára ide jutok.

Kissé régen jelentkeztem, pedig főztem, sütöttem, dokumentáltam, csak már lejegyezni nem volt időm, erő. Történt ugyanis, hogy az előző félévben kaptam egy olyan osztályt, hogy álmomban nem gondoltam volna, ilyen is létezik. Pedig dehogynem. Most a második hasonló bandát szelídítem, igaz nem osztályfőnökI minőségben. Szerencsére! Ki is készítettek alaposan tegnapra.

Ma végre elkezdődik a várva várt őszi szünet és keményen elhatároztam, a blogolást is újra folytatom, mert az nekem jó! Felüdít és megnyugtat.

Íme az első bejegyzés:



Régi vágyam volt a Rákóczi túrós elkészítése, már csak a hab miatt is. Aki ismer, tudja, hogy a tojáshab a gyengém, no sikerült is olyan Rákóczi túróst gyártanom, már jó párszor, hogy ez ide kívánkozik mindenképp. Múlt hét végén sógornőm 50. születésnapjára készítettem el ismét, nagy sikerrel. S ezt közzé kell tennem!!! :-D

A meglévő szakácskönyveimben nem találtam a számomra tetsző receptet, így a netet hívtam segítségül. S nem is kellett sokat kutakodnom, mert hamarosan a kinézete alapján Zenóbia hihetetlenül jóképű sütije nyert. A recept tőle van, én csak kicsit megtoldottam pár ötlettel.

Hozzávalók a tésztához (nagy tepsi - 32x32):



- 45 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- egy púpos evőkanál tejföl

Keverd ki a porcukrot a vajjal és a tojások sárgájával, add hozzá apránként a sütőporos lisztet,
és a tejfölt. Nyújtsd el a tésztát egyforma vastagra lehetőleg, és még lehetőleg akkorára, mint
a vajjal kikent tepsid. Szurkáld meg villával, majd a 200 fokra előmelegített sütőben süsd
kb. tíz percig, az alatt aranybarna lesz a linzer tésztád. Vedd ki, és tedd félre, ha még nem vagy
kész a túrókrémmel, a sütőt vedd vissza 180 fokra.

Hozzávalók a krémhez:



- 1,5 kg túró
- 80 g búzadara
- 200 g kristálycukor
- 2 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja

Keverd ki géppel a hozzávalókat, majd miután megkented vékonyan baracklekvárral a tésztát,
simítsd el rajta a krémet, lehetőség szerint szintén egyenletesen, vagy, szedd habzsákba/ erős
nejlonzacskóba (ez utóbbinak vágd le a csücskét kb. 1,5 magasságban), nyomj egyenletesen
csíkokat a tésztára, a tetejét simítsd el. Mehet vissza a sütőbe 40 percre.

Tojáshab:

- 250 g kristálycukor
- 5 db tojásfehérje (tésztából, túróból ennyi simán megvan)
+ ha akad még kallódó tojásfehérje a hűtőben, ide vele. Mindegyikhez 50 g kristálycukrot hozzáadva

Ha már majdnem letelt a 40 perc, a tojásfehérjét verd kemény habbá a cukorral, majd szedd habzsákba, és csíkozd rá keresztbe-kasul a túrókrém tetejére. Mehet vissza megint a sütőbe, 180 fokon, légkeveréssel, amíg nem kezd egy kis színt kapni a hab, figyelj oda. A rácsok közé kicsike mokkáskanállal vagy habzsákkal (nem árt, ha van kettő) sárgabarack lekvárt töltünk. 


Néhol nem lett tökéletes a lekvár betöltése, de ez az ízélményen semmit sem változtatott :-))

JÓ ÉTVÁGYAT!

6 megjegyzés:

  1. SZIA!!!! :-) ((())) Nyaminyami...jól néz ki a túrós!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :-) Nagyon, nagyon sokat gondoltam Rád az utóbbi időben. Olvaslak is ám. És megírok mindent! :-)

      Törlés
  2. Üdv újra a fedélzeten, de jó, hogy újra itt vagy! :) És micsoda finomsággal, gyönyörű lett a Rákóczi-túrósod! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! :-) Igyekszem gyakran jönni.

      Törlés
  3. De jó, hogy újra itt vagy, nagyon örülök! :o)
    Az elmúlt évben én is alig voltam, de mostanában újra vagy(ogat)ok, amikor csak van kis időm, mert ugyanazt érzem a bloggal kapcsolatban, mint Te: megnyugtat, eltereli a gondolataimat, szeretem!

    Milyen szép és tökéletes Rákóczi túróst sütöttél! Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés