8 papírtörlőgurigát betekertem alufóliával, ennyi kell is a kiló liszthez és mindegyikbe beleraktam egy fapálcát, hogy egy magasfalú tepsire rá tudjam tenni, amin forgatni tudom. A receptet Diától kölcsönöztem, mivel nagyon tetszett. Annyit módosítanék rajta, hogy elég csak 430 - 450 ml tej. Nekem nagyon lágy lett a tészta. Legközelebb már kevesebb tejjel készítem, most nem akartam agyonlisztezni, vártam a végeredményt. Sokkal könnyebb dolgozni akkor a tésztával, ha nem nyúlik ennyire. Az íze viszont fenomenális!!!
Hozzávalók:
1 kg liszt
2 egész tojás
4 tojás sárgája
12 evőkanál olvasztott vaj
12 evőkanál porcukor
2 cs. szárított élesztőpor (1 cs friss élesztő)
1 kávéskanál só
1/2 liter tej
Az élesztőt a szokásos módon felfuttattam tejben, majd a többi hozzávalóval együtt hólyagosra dagasztottam. Hagytam kelni 1 órát.
Öklömnyi adagokra osztottam a tésztát, és ezekből hosszú, vékony (kisujjnyi) csíkokat sodortam a kezemmel. A gurigákat beolajoztam, és erre feltekertem a csíkokat úgy, hogy maradt a csíkok között kb. fél centi távolság.
Majd a gurigákat alaposan átsodortam. Így rátapad a tészta, nem nyúlik meg sülés közben.
A tésztát alaposan beolajoztam ecsettel, és egy tálcára szórt kristálycukorban megforgattam. Érdemes az olajjal vagy vízzel, kinek mi szimpatikus nem spórolni, mert akkor karamellizálódik a cukor szép vékonyan a tésztára. Ráraktam a tepsire 3 gurigát és betoltam az előzőleg már grill funkción 260- 275 C fokra felmelegített sütőbe. Hát akkor innen kezdődik a móka! Mert roppant gyorsan sül a tészta, nagyon oda kell figyelni. Amikor már látjuk, hogy az egyik oldala szép, gyorsan fordítunk rajta. Nekem mindig a szembenlévő oldalak sültek szépen, Így négyszer fordítottam egy kalácson. Az első két kalács nem lett világszépe, de lassan belejöttem.A kész kalácsot fejre állítjuk egy deszkán és óvatosan lehúzzuk a gurigáról. Majd állva hagyjuk kihűlni. Már ha van erőnk.
Tipp: érdemes az összes gurigát előre elkészíteni, beolajozni és sütés előtt megforgatni gyorsan a cukorban, hogy a sütés már zavartalanul menjen, mert akkor már nincs idő a formázásra.
Az egyik kicsit jobban megsült, de az lett a legszebb |
JÓ ÉTVÁGYAT!
Óóó jaj, az étvágy az meglenne ám hozzá! Imádom a kürtőskalácsot. Nagyon ügyesek lettek!
VálaszTörlésÖrülök, hogy Neked, mint földinek tetszenek a kis pisai ferdetornyaim. :-))
TörlésNagyon guszták lettek! Nálunk is nagyüzembe megy a gyártása:))
VálaszTörlésHa egyszer egy üzlet beindul ... :-))
TörlésNagyon szépek lettek, nekem külön tetszik, hogy jobban megsültek:)
VálaszTörlésHát ennek nagyon örülök, mi is szeretjük a sültebb dolgokat. :-))
TörlésNyami-nyami... :P
VálaszTörlésBizony az volt. Lesz ennek még folytatása, látom! :-))
Törlés