Jöjjön a bizonyíték arra, hogy a házilag szárított élesztő milyen szépen tud dolgozni. Nem először próbáltam, ezért merem ajánlani ezt a módszert.
10 perc után a végeredmény |
A napraforgókenyér receptjét Gesztenye régi blogjáról szereztem, bemásolom egy az egyben.
Hozzávalók:
66 dkg sima liszt (Type 405),
10 dkg rétes liszt (Griffiges Mehl)
kb. 2,5 dl langyos tej ( a
mennyiség függ a liszttől, nekem 3 dl lett)
1,25 dl olaj
2 tojás
4 dkg friss vagy 2
tasak szárított élesztő
2 ek tejpor (elhagytam)
1 kiskanál cukor
2
kiskanál só
A
lapok megkenéséhez 10 dkg olvasztott vaj
Tetejére 1 tojás sárgája 30
ml tej
szezámmag
lenmag
1. Az élesztőt felfuttattam és a többi hozzávalóval gyorsan egy rugalmas, de a kenyértésztánál lágyabb, a kalácsnál keményebb tésztát gyúrtam, majd a duplájára kelesztettem, kb 1,5 óra alatt
2. Amikor megkelt, a tésztát kicsit átgyúrtam, majd két egyforma darabra osztottam és az
egyiket félretettem, a másikat 5 egyenlő részre osztottam.
3. Egy
tortaformáról levettem a karimát és sütőpapírt vágtam rá. Kb. ekkorára
nyújtottam minden darabot és az elsőt ráhelyeztem a tortaforma aljára.
Megkentem olvasztott vajjal és ráfektettem a következőt.
4. Az ötödik lapot kicsit nagyobbra nyújtottam úgy, hogy ráhelyezve a többire túllógjon rajta. Ezt már nem kell lekenni.
5. A karimától számítva 1 cm-rel bevágtam nyolc részre.
6. A bevágott részeket egyesével kihajtottam.
7. A
félretett másik tészta adag 1/4 részét ismét félretesszük, ez lesz majd a
közepe. A többi részt ismét 5 felé vágjuk és ugyan úgy járunk el vele,
mint az előző öttel.
8. Itt is
bevágjuk, a bevágás az első koszorú szirmai közé essenek, kihajtjuk és a
közepébe tesszük a félretett tésztát. Megszórjuk magokkal és hagyjuk
megkelni kb. 50 percet
9. Amikor
megkelt, tejjel elkevert tojássárgájával kenjük le, előmelegített
sütőbe tesszük be sülni (nekem ez kb. 190 fok volt.) Kb. 40 perc alatt
sült meg, az első 10 perc után levettem a hőfokot 170 fokra.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Csoda szép lett! Már egy ideje halasztom az elkészitését én is:))
VálaszTörlésKöszönöm Böbe! Vágj bele bátran! :-))
TörlésGyönyörű lett!:-) Én is csináltam már, macerás, de nagyon finom!:-)
VálaszTörlésKöszi! Ez most nem volt olyan macerás, mint az édes. Ezzel a tésztával remekül lehetett dolgozni és nem kelt túl.
TörlésCsodaszép:) Már én is készítettem, de csak ha vendégeket akarok kápráztatni, akor szoktam:) Nagyon jó ötlet a szárított élesztő házilag, így sosem fogyunk ki az élesztőből.
VálaszTörlésEz is egy ilyen kápráztatós dolog volt, lett is sikere és majdnem elfogyott mind azonnal. :-)) Az élesztőt meg a kényszer szülte, örülök, hogy tetszik Neked is!
TörlésDe gyönyörű lett, minden egyes lap csodaszépen látszik... Ügyes vagy. :) Én is olyan sokszor tervbe vettem már, eddig nem jutottam el odáig, hogy elkészítsem. Tényleg annyira sok időbe telik? Türelemmunka? ...mert nekem egyik sem nagyon van Mila mellett. :o)
VálaszTörlésNagyon jól sikerült, örülök, hogy tetszik Gabriella! :-)) Nem, annyira nem bonyolult, ha az ember viszonylag kerek lapokat tud nyújtani. Igaz, kicsit tényleg időigényes, de én éjjel vagy hajnalban szoktam készíteni vagy ha Nagyfiú nem tartózkodik otthon. Igaz ez már lassan a múlté, mellette lehet dolgozni szépen, olyan nagy. Csak rajta, sikerülni fog! :-))
TörlésNagyon gyönyörű lett! Én még nem mertem nekiállni, pedig annyira tetszik!! Az élesztő szárítása is nagyon jó ötlet. Ki fogom próbálni. :)
VálaszTörlésCsilla, csak állj neki bátran, van annyi csoda már Nálad, hogy ez nem fog gondot okozni Neked! Az élesztőt meg tényleg csak ajánlani tudom!
TörlésÉrdekes ez a kenyér, nagyon jól néz ki. Én is sütöttem nemrég valami hasonlót, a Happy Bread-et, de az kicsit más.
VálaszTörlésOlyan nagyon finom lett és annyira örült az ünnepelt, hogy nem maradt, csak egy csücsök a vacsora végére. Pedig nem voltunk sokan. :-)) Ajánlom, készítsd el, nem bonyolult és sósan illetve édesen is nagyon finom csemege. A látvány meg magáért beszél!
VálaszTörlés