2012. augusztus 24., péntek

Kakaós rózsakalács

Az előző rózsakalács sikerén felbuzdulva álltam neki ennek a kakaós vagy csokis, ki ki döntse el maga, kalács elkészítésének. Kísérletező kedvem nem hagyott nyugodtan, olyan kakaós csigát szerettem volna, amilyet régen lehetett kapni Pesten a Martos Flóra óvodával szembeni kis Közértben. Legalább is töltelékében. Mert, hogy annak a tésztája leveles volt, aminek az elkészítésére most nem vállalkoztam. Így sem lett rossz a végeredmény. Megközelítette a példaképet. Alulra kifolyt a kakaós töltelék, kicsit a csigák alá pirult, a teteje finom ropogós lett. Szóval: mmmmmmmmm. Jöhet máskor is.


 Hozzávalók:

500 g liszt
    1 db tojássárgája
    1/2 cs élesztő vagy1 csomag házi szárított élesztő
100 g cukor
citromhéj, ízlés szerint
100 g vaj
1/2 tk só
1 pohár tejföl (eredetileg, Sauerrahm, nekem csak Schmand volt, de jó a Creme Fresh is)

Töltelék:

100 g olvasztott vaj
    1/2 vaníliarúd kikapart belseje
     2 ek cukrozatlan kakaópor
     4 ek kristálycukor
   
A lisztet beleszitáljuk a keverőtálba, közepébe egy mélyedést készítünk, az élesztőt feloldjuk az egészből elvett 50 ml cukros tejben. Beleöntjük a keveréket a mélyedésbe és villával nokedli keménységű tésztát készítünk a kovásznak. Tetejét meghintjük liszttel és addig kelesztjük, míg szép hólyagokat vet. A többi hozzávalóval egy eléggé lágy tésztát dagasztunk. A duplájára kelesztjük. A kakaót elkeverjük a cukorral. Ha megkelt, a tésztát lisztezett deszkán lágyan ismét átgyúrjuk. 2 cm vastagra kinyújtjuk, alaposan megkenjük a vajjal és megszórjuk a kakaós keverékével. Ezt még meglocsoljuk kicsit vajjal. Feltekerjük, mint a bejglit, 2 cm vastag szeleteket vágunk. Egy kapcsos tortaformát (nekem 26-es van) kivajazunk és a csigákat szorosan egymás mellé helyezzük, úgy, hogy a szabad végüket a csigák alá helyezzük, hogy a rózsa szépen ki tudjon nyílni vagyis a közepe fel tudjon jönni. (No ez nekem nem lett most olyan nagyon szép)

 
Tetejüket megkenjük a maradék vajjal.

Duplájára kelesztjük.

Előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 180C fokon 45- 50 perc alatt készre sütjük, ha nagyon pirulna a teteje, letakarjuk sütőpapírral.
 


















JÓ ÉTVÁGYAT!

12 megjegyzés:

  1. Szép lett a kakaós rózsád:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Kicsit sötét lett, bent maradt a sütőben, igaz nem működött már, de úgy látszik mégis megkapta jobban, mint kellett volna. :-))

      Törlés
  2. Guszta lett! Szeretjük nagyon:))

    VálaszTörlés
  3. Kakaósan sem rossz, jó ötlet volt:) Egyszer készítettem kakaós csigát bundel tésztából,Farkas Vilmos blogjáról, az élesztős leveles, isteni. Időigényes, de nagyon jó és fagyasztható. De mondjuk én is csak egyszer álltam eddig neki elkészteni:) Szép hétvégét nektek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Azt a tésztát már én is kinéztem, de nem tudtam még rávenni magam, tényleg macerás. De majd most, lesz elég időm, míg munkát találok. Akkor fagyasztunk is! ;-) Nektek is szép hétvégét!

      Törlés
  4. Nagyon szép lett! Szívesen megkóstolnám.:)

    VálaszTörlés
  5. De jó csokis-kakaós! Egy pohár tejjel jöhetne egy bimbó...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akár egy egész virágot vihetsz! Egészségedre!

      Törlés
  6. Na, most aztán kakaós csigát kell, hogy süssek, annyira megkívántam. Nagyon jól néz ki. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kis kalács, én mondom!Nagyon megéri bíbelődni vele. Csak láss neki bátran,kedves Gabriella! :))

      Törlés