2013. május 21., kedd

Finom habos sütemény - Tündérkonyha játékára (no meg SAD-ra)

Hát erről is majdnem lemaradtam, mármint Tündérkonyha "3" nevű játékáról. De szerencsére Tündi meghosszabbította a beküldési határidőt, így le tudom jegyezni eme kis finomságot.

S hogy miért is illik bele  a 3-as fogalmába? Mert 3 rétegből áll! :-)

Egyik nagy kedvencem, de igazán azért szereti mindenki a családban, mert van egy történet is mögötte. De ha azt elmesélem, a Kistesóm valószínűleg megöl, így megmarad a családi legendáriumban. Viszont a receptet közkinccsé teszem. 


 Hozzávalók:

Tészta:
6 db tojás
5 ek liszt
1 ek kakaó
6 ek cukor
1 mk sütőpor

A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd kanalanként adagolva a cukrot fényes kemény habot verünk. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és végül óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, beleforgatjuk a lisztes keveréket. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben mint a piskótát sütjük.

Krém:
400 ml tej
3 ek liszt
6 db tojássárgája
200 g vaj/ margarin/én most kókuszzsírt használtam
150 g porcukor (nálam csak 100g)
2 cs vaníliás cukor (nálam 1)

A lisztet elkeverjük a tojássárgákkal és 100 ml tejjel simára, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A többi tejet felforraljuk, hozzáadjuk a tojásos keveréket és sűrűre főzzük. Hideg vízzel teli tálban néha megkeverve kihűtjük, így nem lesz a teteje "bőrös" és a krém csomós. A vajat habosra keverjük, majd a cukorral is kihabosítjuk. (én a kókuszzsírt felolvasztottam félig, kikevertem a cukorral habosra), hozzáadjuk a krémet és alaposan géppel összedolgozzuk, majd a kakaós lapra simítjuk. Lehűtjük a süteményt.

Hab:
6 db tojásfehérje
300 g cukor

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd kanalanként adagolva a cukrot tovább verjük. Vízfürdő felett addig verjük, míg a hab szép fényes és kemény lesz. Majd a krém tetejére simítjuk.

A habot úgy is elkészíthetjük, megspórolva a gőz feletti főzést, hogy 200 g cukrot felöntünk annyi vízzel ami éppen ellepi, csípősre melegítjük, azaz az ujjunkat beledugva megcsípi azt a hő vagy egy hideg vízzel teli tálba cseppentünk belőle, és abból tömör golyót tudunk formázni.
A habot felverjük a cukrot kanalanként adagolva keményre verjük és vékony sugárba csorgatva a sziruppal is kőkeményre és langyosra verjük. Kihűtjük így simítjuk a krémre.

























JÓ ÉTVÁGYAT!

9 megjegyzés:

  1. Egyszerű, szép és finom, vagyis egy szuper jó kis desszert. Nálunk is az ilyen sütiket mindenki szereti, bármikor bevethető:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Trollanyu! Igen, ez egy aduász, mint a Jugoszláv krémesem. Csoda klassz mindkettő!

      Törlés
  2. Ez egy nagyon fincsi süti lehet Györgyi! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy próbát mindenképp megér (mielőtt végleg beveszi magát a családi legendáriumba). Örülök, hogy tetszik! :-))

      Törlés
  3. De nagyon guszta! I Nagyon finom lehet ezzel a jó vastag habbal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, ugye! Mondom én mindig, a hab, a tetején. :-)) Örülök, hogy tetszik Éva!

      Törlés
  4. A sütemény nagyon szép viszem is a receptet ,mert tutira megcsinálom hamarosan:))
    De mi a fejtörő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak ajánlani tudom, rettentően finom és a Te habcsók készítési módszereddel, remek habot lehet rávarázsolni. Majd írd meg, hogyan ízlett, ha elkészítetted! :-))

      Törlés