2013. május 19., vasárnap

Grahamkenyér

Nem lehet azt mondani rám, hogy az utóbbi időben nagyon szorgalmas lettem volna receptírás terén. Sajnos engem is bekebelezett a mindennapok malomkereke. Pedig készítek finomakat és csodás képeket róluk, de ha nincs időm megírni hozzá a receptet, mit sem ér. Most, hogy a Nagyfiú két hét szabadságra utazott nélkülem, talán utolérem magam. Kezdésnek egy kenyeret hoztam, méghozzá, Graham kenyeret. Sohasem sütöttem még ezzel a liszttel, de megígérhetem, hogy nem ez volt az utolsó próbálkozásom. Valamint a burgonyapehellyel sem.


Hozzávalók:

500 g Graham liszt
400 g simaliszt
250 g joghurt
20 g élesztő
1 ek só
1 kk cukor
2 ek burgonyapehely
300 ml víz

2 ek olaj

Kimérem a liszteket egy nagy tálba, elkeverem benne a sót, burgonyapelyhet, közepébe egy mélyedést készítek. A cukrot 50 ml langyos vízben feloldom, felfuttatom benne az élesztőt. Beleöntöm a tálba, elkeverem annyi liszttel, hogy galuskasűrűségű legyen, megszórom liszttel és 20 perc alatt megkelesztem a gyors kovászt. Hozzáöntöm a joghurtot, először csak 200 ml vizet nehogy túl lágy legyen a tészta és összekeverem, ha kellene még adagolok hozzá vizet, hogy a tészta összeálljon szépen. 10 percet pihentetem, majd megdagasztom 1 ek olajon, amíg fényes és ruganyos lesz. 10- 15 percet pihentetem, majd ismét 1 ek olajon megdagasztom. Letakarom és duplájára kelesztem. Lágyan átgyúrom, veknit formázok és a sütőformában/ jénaiban hagyom kelni, míg a sütő bemelegszik 250C fokra. Ha vaslábasban vagy agyagedényben akarom sütni, az edényt a sütővel együtt melegítem fel. Lefedve sütöm 45 percet, majd fedő nélkül pirítom, majd rácson hagyom kihűlni.




















JÓ ÉTVÁGYAT!

10 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kenyeret sütöttél! Nagyon finom lehet szívesen leutánoznám, ha minden alapanyagom lesz hozzá biztos kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Ajánlani tudom, mert tényleg egy nem mindennapi ízvilág volt. Valamint levegős, könnyű, de mégis egészséges. :-))

      Törlés
  2. Gyönyörű a kenyered:) Akkor csak több szabadidőt kívánok neked, hogy gyakrabban lássuk a receptjeidet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik Trollanyu! :-)) Nem panaszkodom az elfoglaltságok miatt, csak azt a fél órát hiányolom, ami receptírásra nem jut. De majd kitalálok valamit. :-)) Azért elolvasok mindenkit, még ha nem is kommentálok!!!

      Törlés
  3. Nagyon guszta kenyér. Sosem sütöttem még ilyet. Külön tetszik, hogy joghurtos... Ez is minden képen kipróbálandó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is finom lett. Most nagyon belevetettem ebbe a témába, jövök még hasonlókkal! :-))

      Törlés
  4. De gyönyörű kívül-belül!!

    Ne haragudj, hogy nem veszek részt a játékban! Egyébként azt hiszem, hogy ilyen SAD-os játékban még nem is szerepeltem, ettől függetlenül Nálad biztos szívesen játszottam volna, de a mostani időszakom elég nehéz. Sem kedvem, sem energiám, sem időm nincs a blogomra, rengeteg receptem és fotóm várakozik a gépemen, hogy felkerüljenek a blogra (még húsvét előtti is van :)), de most olyan nehézkesen megy... :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabriella!

      Nem haragszom, megértelek. Ha mégis lenne valami habos a tarsolyodban, küld el bátran, van még időd bőven. Ha meg nem, hát akkor sem dől össze a világ!

      Törlés
  5. Gyönyörű a kenyérke!:-)
    Ha van időd, nézz be hozzám!:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik és milyen finom volt! :-))

      Köszönöm a felkérést! Igyekszem méltó lenni hozzá! :-))

      Törlés